Francuski lanac odustao od prodaje sportske marame

'Decathlon' već prodaje sportsku maramu za trkače u Maroku (AFP)

Francuski lanac sportske odjeće “Decathlon” odbacio je plan da počne prodavati sportsku verziju muslimanske marame nakon što su političari, među kojima je i ministar, zaprijetili bojkotom.

Xavier Rivoire, prvi čovjek komunikacija te kompanije, rekao je da je odluka donesena zbog sigurnosti, a lanac je ranije na Twitteru objavio da je na udaru talasa uvreda i prijetnji bez presedana zbog ideje o sportskoj marami.

Na početku je “Decathlon” na kritike odgovarao argumentom da je sportska marama potrebna dijelu atletičara i da zbog toga želi odgovoriti na potražnju,

No, kasnije je Rivoire rekao za RTL:

“Odlučili smo povući odluku o prodaji ovog proizvoda u Francuskoj za sada.”

“Decathlon” već prodaje sportsku maramu za trkačice u Maroku i to je namjeravao učiniti i u Francuskoj.

Uspjeh u Maroku

“Potražnja za proizvodom u Maroku natjerala nas je da se zapitamo bi li on mogao biti uspješan i u ostalim zemljama”, rekao je Rivoire, te dodao da sportski hidžab “ostavlja lice slobodnim i vidljivim”.

Angélique Thibault, koja je dizajnirala proizvod, kaže da je bila “motivirana željom da svaka žena učestvuje u utrkama, u svakom susjedstvu, gradu, državi, bez obzira na to kojoj kulturi pripada”.

Ministrica zdravlja Francuske Agnès Buzyn bila je jedna od političara koji su se usprotivili toj ideji. Rekla je da proizvod “nije nelegalan”, ali da predstavlja “viziju žene koju ona ne želi dijeliti”.

Kritike su došle i iz stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Francuska je 2004. zabranila hidžab u školama i vladinim uredima, ali je na ulici u upotrebi.

Izvor: Agencije