Oglasi

Francuski kvadriplegičar bit će skinut s aparata nakon deset godina

Supruga Vicenta Lamberta, kao i njegova braća i sestre podržavaju namjeru ljekara da ga puste umrijeti, dok su roditelji protiv.
Lambertovi roditelji podnijeli su nekoliko žalbi u pokušaju da spriječe sedaciju svog sinaEPA - Arhiva

Liječnici francuskog kvadriplegičara Vicenta Lamberta, koji je više od deset godina u dubokom vegetativnom stanju, planiraju ovaj tjedan prekinuti njegovo hranjenje čime je ponovno oživljena žestoka rasprava o pravu na smrt koja je podijelila Lambertovu obitelj, ali i Francusku.

Lambert, bivši psihijatrijski medicinski tehničar, ostao je potpuno paraliziran nakon nesreće s motorom 2008. Gotovo je bez svijesti, no može disati bez respiratora i povremeno miče očima.

Njegova supruga Rachel podržava da se liječnici prestanu brinuti o njemu te da ga puste da umre, za što su i njegova braća i sestre. No, Lambertovi roditelji katolici nepopustljivo se bore da ga liječnici održe na životu, a podržavaju ih i drugi članovi obitelji.

Lambertov liječnik Vincent Sanchez je 10. svibnja obitelji rekao kako namjerava prekinuti hranjenje ovoga tjedna, no nije posve jasno kad će se to provesti i kada bi Lambert mogao umrijeti.

Lambert hranu i vodu prima kroz cijev izravno u želudac u bolnici u Reimsu na sjeveroistoku Francuske.

Roditelji tražili intervenciju Macrona

U raspravi o pravu na smrt u Francuskoj Lambertov je slučaj dosad najprodorniji, jer je zahvaljujući Lambertovoj supruzi Rachel o njemu odlučivao Europski sud za ljudska prava, a roditelji su se obratili francuskome predsjedniku Emmanuelu Macronu da intervenira kako bi liječnici Lamberta i dalje držali na životu.

Eutanazija je u francuskoj ilegalna, no 2016. je uveden zakon koji omogućava terminalno bolesnim pacijentima pravo da ih liječnici stave u trajnu duboku sedaciju (CDS) do smrti. Zakon pravi razliku između eutanazije i CDS-a čime je Francuska postala prva zemlja  koja problem pravno rješava na taj način.

Eutanazija je dopuštena u različitim oblicima u Nizozemskoj, Belgiji, Kolumbiji, Luksemburgu i Kanadi, dok je potpomognuto samoubojstvo - u kojemu liječnik pomaže pacijentu da dokonča svoj život - dopušteno u nekoliko američkih država.

Europski sud za ljudska prava presudio je 2015. da francuski liječnici mogu prestati održavati Lamberta na životu, no liječnici odluku nisu proveli.

Lambertovi roditelji podnijeli su nekoliko žalbi u pokušaju da spriječe sedaciju svog  sina, uključujući i i odboru UN-a za prava ljudi s poteškoćama, koje je Francusku pozvalo da sedaciju odgodi dok ne istraže slučaj.

Francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn međutim rekla je da više ništa ne postoji što se može učiniti da se slučaj zaustavi.

Lambertovi roditelji iskoristili su sva pravna sredstva, i u ovom trenutku, sva pravna tijela, državna i europska, potvrdila su činjenicu da liječnički tim ima pravo prestati se brinuti o njemu", rekla je za BFM.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.