Francuski komunisti: Trump, Putin, Erdogan i Netanyahu nisu dobrodošli

Komunistička partija Francuske je Trumpa i Putina proglasila nepoželjnim (Reuters)

Komunistička partija Francuske (KPF) osudila je prisustvo Donalda Trumpa, Vladimira Putina, Rejepa Tayyipa Erdogana i Benjamina Netanyahua na današnjim svečanostima u Parizu, uz ocjenu da „nisu dobrodošli“, prenijela je Beta.

„Trump, Putin, Erdogan i Netanyahu nisu dobrodošli na proslavu na kojoj se odaje počast uspomeni na žrtve, i slavi čežnja za mirom, prijateljstvom i bratstvom koji povezuju narode sveta“, piše u saopštenju KPF povodom državne francuske svečanosti na godišnjicu primirja iz Prvog svjetskog rata. 

U saopštenju se dalje kaže:

„Politika tih neželjenih gostiju je upravo sve suprotno tome, a njihova strategija su naoružavanje, naduvani nacionalizam i ekonomska dominacija, što hrani neprekidne cikluse napetosti i sukoba širom svijeta“, ocjenjuje KPF.

Protest protiv Trumpa

Hina je prenijela danas da se oko 1.000 ljudi u nedjelju okupilo na Trgu Republike u Parizu kako bi prosvjedovali protiv prisustva Donalda Trumpa na komemoraciji.

Ministar unutrašnjih poslova Chirstope Cataner je rekao da su pokrenuta sredstva sistemskog udaljavanja aktivista i potvrdio da strahuju od izgreda na Trgu Republike.

Na Trgu Republike se okupilo oko 1.000 osoba koje su protestovale protiv Trumpovog dolaska

Na poziv udruženja “Ni ratovi, ni ratno stanje”,  koja okuplja pedesetak udruga, demonstranti su se okupili oko 14 sati na tom trgu iznad kojeg je lebio ogroman balon s likom Donald Trumpa kao prgave bebe u peleni.

Neki su nosili transparente kojima su se izravno obraćali američkom predsjedniku i pozivali ga da ode iz Europe. Na nekim transparentima je pisalo “Trump znači rat”.

Oko 70 šefova država i vlada, uključujući predsjednike SAD, Rusije, Turske i premijera Izraela danas su u podnožju Trijumfalne kapije obilježili stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata.

Izvor: Agencije