Francuski historičar: Islamofobija je potaknuta krstaškim ratovima

Izraz 'islamofobija' snažno se vratio u medijima i akademskoj upotrebi u Francuskoj 1970-ih (Reuters)

Francuski historičar Alain Ruscio smatra da je sistemsko neprijateljstvo prema islamu uveliko ukorijenjeno u zapadnjačkoj misli.

Potaknuto je kršćanskom religijom i njegov je izvor u duhu krstaških ratova.

Smatra da je to neprijateljstvo procvjetalo tokom kolonijalne ekspanzije i da se njegova snaga vratila s “ratom protiv terorizma”.

Terminološki posmatrano, Ruscio primjećuje da je izraz “islamofobija” ušao u francuski jezik prije gotovo 100 godina, ali da neprijateljstvo prema islamu vuče korijene iz historijskih napetosti između Zapada i islamskog svijeta prisutnih u proteklim stoljećima te ratova, sukoba, kolonijalizma i otpora koji su sve to pratili.

‘Barbarstvo, okrutnost i zlonamjernost’

U studiji, koja je nastala prije nekoliko godina, a objavio ju je francuski portal Orient XXI, Ruscio kaže da je islamofobija bila vidljiva pojava već nekoliko stoljeća i da je historijski neodvojiva od antiarapskog rasizma i krstaških ratova u srednjem vijeku, a zatim i u doba evropske renesanse.

Taj francuski akademik pojašnjava da prva upotreba termina “islamofobija” datira iz 1910, kad je pisac Alain Quellien predložio definiciju koja je još upotrebljiva, a prema kojoj je “među narodima zapadnokršćanske civilizacije postojala i još postoji predrasuda prema islamu”.

“Za neke su muslimani prirodni i nepomirljivi neprijatelji kršćana i Evropljana. Islam je apsolutno poricanje civilizacije, a od muslimana se mogu očekivati samo barbarstvo, okrutnost i zlonamjernost.”

To razumijevanje crpilo je snagu u eri kolonijalizma iako je slabila upotreba tog pojma, ali se njegov snažni povratak dogodio 1970-ih i 1980-ih, kao posljedica Iranske revolucije i problema integracije muslimanskih zajednica u pojedine zapadne države.

Primjer muslimana u Francuskoj

Nasuprot tome, na Zapadu se počinju čuti i glasovi koji su oštro kritizirali takvo razumijevanje, pogotovo zato što “muslimanima Francuske ne treba niko da ih brani jer većina njih odbacuje religijski fanatizam i brani autentičan, moderan i tolerantan islam, dok ostaju vjerni svojim uvjerenjima”.

Francuski list Le Monde Diplomatique objavio je u novembru 2001. članak Alaina Gresha pod naslovom “Islamofobija” iako su mnogi, u svojim pokušajima da opovrgnu i osude logiku konfrontacije, upotrebu tog termina vidjeli kao činjenje ustupka teroristima, ili barem onima koji prakticiraju intelektualni terorizam.

Sociolog Vincent Geisser objavio je 2004. prvu sveobuhvatnu studiju o toj temi pod nazivom “Nova islamofobija”, a zatim je sljedeće godine još jedan istraživač, Thomas Deltombe, objavio djelo u kojem analizira “imaginarni islam i medijsku konstrukciju islamofobije u Francuskoj od 1975. do 2005”.

Izvor: Agencije