Oglasi

Francuski epidemiolog: Covid se širi brže nego na proljeće

'Virus cirkulira puno brže, a novo širenje pandemije započelo je u augustu', rekao stručni savjetnik francuske vlade Arnaud Fontanet.
Francuska je pojačala restriktivne mjere u svrhu obuzdavanja zarazeEPA

COVID-19 širi se brže nego tokom svoga prvog vala na proljeće, rekao je u petak naučni savjetnik francuske vlade Arnaud Fontanet, u jednom od najozbiljnijih upozorenja o razmjeru zaraze koja se od ponovnog izbijanja širi Evropom, prenosi Hina.

"Virus cirkulira puno brže... Novo širenje pandemije započelo je u augustu", rekao je televiziji BFM TV epidemiolog Fontanet, dodavši da će borba protiv bolesti biti "maraton".

Govorio je jedan dan nakon što je Francuska zabilježila dnevni rekord od 41.622 zaraženih COVID-om 19, zbog čega je ukupan broj zaraženih narastao na 999.043 slučajeva. Francuska će ovaj petak preći milion zaraženih, postavši druga takva evropska zemlja nakon Španije. 

Pojačane restriktivne mjere

Kao i mnoge druge evropske zemlje koje se nose s ponovnim rastom slučajeva od ranog septembra, Francuska je pojačala restriktivne mjere u svrhu obuzdavanja zaraze, najavivši u četvrtak obuhvatniji policijski sat, koji je inicijalno uveden u devet gradova uključujući i Pariz, na više od dvije trećine francuske populacije. 

Fontanet je rekao da su francuske vlasti uspjele dovesti virus pod kontrolu do kraja juna, dodavši da je nizak broj hospitaliziranih do kraja kolovoza dao lažni osjećaj sigurnosti unatoč tome što su već tada brojke počele rasti.

"A onda se dogodio jedna hladna sedmica u septembru i svi pokazatelji u cijeloj Evropi su porasli. Virus se širi brže po hladnom vremenu jer više vremena provodimo unutra"; rekao je. 

Suočavanje sa teškim periodom

Dosegnuvši vrhunac zaraze 14. aprila s 32.292 hospitaliziranih, kad je Francuska imala jednu od najstrožih karantena, broj hospitaliziranih pao je 29. augusta na najnižu razinu, na 4.530. Nakon dnevnog porasta za od više od 700 tokom posljednja četiri dana, broj hospitaliziranih sada iznosi 14.032, što je brojka koja nije viđena od ranog juna. 

"Imamo dosta alata da se zaštitimo od virusa, no suočavamo se s teškim periodom", riječima premijera Jeana Castexa, koji je predvidio "težak novembar".

Kao i drugi zdravstveni stručnjaci, i Fontanet je rekao da su potrebna dvije sedmice restriktivnih mjera kako bi se došlo do nekog učinka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.