Francuski borbeni avioni Rafale putuju ka Indiji

Ovih pet aviona bi do srijede trebalo doći do zračne baze Ambala na sjeveru Indije, 200 kilometara daleko od granice sa Pakistanom i Kinom (AFP)

Prvih pet naručenih francuskih borbenih aviona Rafale, koje je naručio New Delhi u poslu teškom više milijardi dolara, krenulo je ka Indiji i brzom razmještaju u vrijeme jačanja tenzija ove azijske države sa Kinom, javlja agencija AFP.

Dogovor, koji se procjenjuje na 9,4 milijarde američkih dolara, zasjenjen je optužbama za korupciju koje je iznijela opoziciona Stranka Kongresa, no premijer Indije Narendra Modi odbacuje ove tvrdnje.

Mlaznjacima, koje je napravila kompanija Dassault Aviation, upravljaju pripadnici Indijske avijacije (IAF), a poletjeli su iz Merignaca na jugozapadu Francuske, navodi se u saopćenju kompanije.

Obuka u Francuskoj

Ovih pet aviona bi do srijede trebalo doći do zračne baze Ambala na sjeveru Indije, 200 kilometara daleko od granice sa Pakistanom i Kinom.

Oni će se nekoliko puta tankati gorivom u zraku, te praviti pauzu u Al Dhafri u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje Francuska ima zračnu bazu.

Isporuka mlažnjaka Rafale – kojih je Indija septembra 2016. naručila 36 – zvanično je počela u oktobru prošle godine, ali su avioni ostali u Francuskoj zbog obuke pilota i mehaničara.

Avione nestrpljivo očekuje zvanični New Delhi koji jako želi nadograditi svoju zastarjelu flotu borbenih mlaznih aviona.

Izvor: Agencije