Francuski borbeni avion hit sajma avijacije

Sajam avijacije u Parizu završava se ovog vikenda. I dok je najveću pozornost privukla utrka između rivala Boeinga i Erbasa, ko će potpisati više ugovora, manje kompanije su, ipak, uspjele doći do svog dijela kolača.

Rafal je francuski borbeni avion i najviše ga koriste upravo francuske zračne snage, donedavno i jedina vojska sa ovim tipom aviona u svojoj floti.

U poređenju sa glavnim konkurentima, eurofighterom i F-18, Rafal je jednostavno bio ispod radara.

Svestranost aviona

Međutim, direktor kompanije smatra drugačije.

“Mislim da su kupci prepoznali svestranost ovog aviona. Problemi u pojedinim dijelovima svijeta su natjerali određene zemlje da kupe i ojačaju svoju zračnu odbranu“, kazao je direktor kompanije Dassault Aviation, Eric Trappier.

Popularnost Rafala ne leži toliko u njegovim borbenim sposobnostima, koliko u jednostavnosti njegove kupovine.

Rat u Libiji 2011. godine podigao je njegovu popularnost, nakon čega su uslijedile narudžbe sa Bliskog Istoka. Tu je do izražaja došla jednostavnost kupovine.

“Spremni smo razvijati zasebne funkcije koje kupcima predlažemo u kupoprodajnim ugovorima. Ali, svaki ugovor koji sklapamo s određenim zemljama, mora dobiti i zeleno svjetlo od francuske vlade”, istakao je Trappier.

“Sam broj ljudi koji su došli na ovaj sajam kako bi vidjeli Rafal jest dokaz njegove popularnosti. Sada kompanija Dassault Aviation planira potrošiti 45 milijardi dolara na dodatno usavršavanje tog borbenog aviona. Dobra investicija, kada se uzme u obzir da je Katar već naručio 24 aviona, Egipat isto toliko, dok je Indija potpisala ugovor za kupovinu 36 rafala. A kruže glasine da je u pripremi i četvrti ugovor“, izvijestio je Al Jazeerin reporter, Kamahl Santamaria.

Tajni razgovori

Ali dok je broj novih Rafala na nebu poznat, njihova cijena još je u magli.

“Možemo pretpostaviti da moderni borbeni avion poput ovog košta između 80 i 120 miliona dolara. Ali teško je precizno reći, budući da se razgovori vode u tajnosti. Pri tom, nakon potpisanih ugovora, kompanija mora dio novca uložiti u zemlju koja je kupila avione. Naprimjer, francuska vlada će 30 posto vrijednosti ugovora sa Indijom uložiti u tu zemlju. Takav vid prodaje je i odlična marketinška strategija, budući da kupac dobija nove avione, ali i priliv novih investicija“, zaključio je Greg Waldron, urednik magazina Flightglobal.

Nema sumnje da je Rafal postao popularan avion, a na sajmu aviona u Parizu zaključeno je da francuska ekonomija uspjeh sa neba odlično preslikava i na onaj na zemlji.

Izvor: Al Jazeera