Francuska: ‘Žutim prslucima’ višemjesečna robija zbog gađanja policije

Demonstranti su uhapšeni u subotu nakon što su policajce gađali kamenicama i bocama sa kiselinom i aluminijumom (EPA)

Dva francuska demonstranta, od 19 i 22 godine starosti, osuđeni su danas na šest i osam mjeseci zatvora, jer su na protestima “Žutih prsluka”, u subotu u Turu, na policajce bacali projektile, ali i boce sa kiselinom.

Dva demonstranta su krivično gonjena zbog “nasilja nad osobama kojima su zadatak povjerile državne vlasti”, javljaju francuski mediji.

Ti demonstranti su uhapšeni u subotu nakon što su policajce gađali kamenicama i bocama sa kiselinom i aluminijumom “kako bi proizveli buku i dim”, kako je jedan od njih priznao tokom suđenja.

Presuda je izrečena na hitnom ročištu, navodi Figaro.

U međuvremenu, francuski premijer Edouard Philippe izjavio je da bi njegova zemlja mogla u potpunosti odustati od poskupljenja goriva.

Nakon što je Vlada Francuske jučer odlučila da suspenduje povećanje poreza na gorivo na šest mjeseci, premijer Philippe je danas istakao da bi moglo biti ukinuto povećanje poreza na gorivo ukoliko ne bude pronađeno adekvatno rješenje u vezi s kupovnom moći stanovnika, javlja Anadolija.

Povrijeđeno više od stotinu ljudi

Dodao je da je cilj svake odluke koju donese francuska Vlada da budu povećane plate radnika u zemlji, napominjući da razumije i nezadovoljstvo građana.

Istakao je da građani žele da se smanji porez u zemlji, dodajući da je ipak potrebno pronaći adekvatno rješenje za ovaj problem.

Na kraju je kazao kako nasilje na protestima pokreta “Žutih prsluka” nikada neće biti prihvaćeno te da će odgovorni biti kažnjeni.

Philippe je u utorak saopćio da je vlada te zemlje suspendirala odluku o uvođenju dodatnog poreza na gorivo i povećanje komunalnih usluga.

Vlada je tako odustala od najavljenih mjera koje su izazvale masovne proteste i nerede koji su proteklog vikenda eskalirali nasiljem na ulicama Pariza.

Premijer Philippe kazao je da su najavljene mjere prolongirane za šest mjeseci i da neće biti implementirane u januaru naredne godine.

Više od stotinu ljudi je povrijeđeno i više od 400 uhapšeno tokom subotnjih nereda u centru Pariza.

Izvor: Agencije