Francuska: Zeleni krovovi protiv zagađenja

Većina ljudi može samo sanjati o posjedovanju vrta na krovu svojih zgrada. Ali, u Francuskoj je to sada obveza za vlasnike pojedinih novih zgrada.

Zelene krovove propisuje novi zakon čiji je cilj poboljšanje kvalitete zraka i energetska učinkovitost.

Cecile Fontaine njeguje svoj mali dio pariškog raja. Zeleni prostor ovdje je premija, a vrt na vrhu trgovačkog centra nije daleko od Eiffelovog tornja.

“U Parizu nema dovoljno prostora za uzgoj bilja pa krovovi nude zaista zanimljiv prostor za takve stvari. A sve je dio rasprave o sprječavanju globalnog zatopljenja”, kaže Fontaine.

Beton i pločice zamjenjuju biljke

U pojedinim dijelovima grada, beton i pločice bivaju zamijenjeni travom, biljkama, cvijećem i zemljom. A nije riječ samo o trendu.

Prema novom zakonu, svi krovovi novih komercijalnih zgrada u industrijskim područjima u Francuskoj morat će biti djelomično biti zeleni.

Zagađenje zraka je veliki problem u Parizu – smog ponekada prisiljava vlasti da zabrane promet polovine registriranih automobila u gradu.

Zeleni krovovi su jedno od prilično povoljnih rješenja.

“Važno je razvijati koncept zelenih krovova jer unapređuju kvalitetu našeg života. U Parizu nema dovoljno zelenih površina u usporedbi s ostalim europskim metropolama. To je također zanimljivo zbog biodiverziteta i utjecaja na zagađenje. Biljke privlače čestice prašine, a poneke i teške metale”, objašnjava Lucie de Chaudelec iz Gradskog vijeća.

Rezultati vidljivi za nekoliko sezona

No, ima i onih koji vjeruju da je zakon trebao otići i korak dalje.

“Sitne čestice ni na koji način ne može apsorbirati nekoliko zelenih krovova na nekoliko komercijalnih zgrada u industrijskim zonama. To je smiješno”, smatra ekolog Franck Laval.  

U svakom slučaju, rezultati novog zakona bit će vidljiviji za nekoliko sezona, kada bi zeleni krovovi u Parizu trebali postati sve češći prizor.

Izvor: Al Jazeera i agencije