Francuska zastupnica: Političari vrijeđali muslimane umjesto da grade jedinstvo

Naša zemlja svakim danom sve više liči na predfašističko društvo, rekla je Clementine Autain, francuska zastupnica (EPA)

Clementine Autain, francuska zastupnica, komentarišući posljednje antiislamske izjave u Francuskoj, izjavila je da ta zemlja sve više liči na, kako je rekla, “predfašističko društvo”, prenosi agencija Anadolija.

Glavna tema u francuskoj javnosti posljednjih dana su antiislamske izjave i stavovi predsjednika Emmanuela Macrona i drugih francuskih političara.

Autain, novinarka i zastupnica stranke La France Insoumise [Nepokorena Francuska], u tekstu u listu Le Monde istakla je da su nakon ubistva nastavnika Samuela Patyja, 16. oktobra, francuski političari, posebno bivši premijer Manuel Valls, vrijeđali muslimane umjesto da grade jedinstvo u zemlji.

Istakla je da se borba protiv terorizma treba voditi logikom, a ne emocijama.

“Francuska bi mogla izgubiti kontrolu nad dešavanjima. Naša zemlja gazi slobode i demokratiju kako bi zaštitila slobode i demokratiju. Rasprave u Francuskoj pretvorile su se u nadmetanje ideja ekstremne desnice”, rekla je Autain.

Podsjetila je na zabranu nošenja marame te da su neki političari tražili da se u marketima zabrane i odvojene police sa halal proizvodima, napominjući da su, umjesto logike i univerzalne savjesti, u zemlji počeli prevladavati osjećaji mržnje i osvete, te zakoni koji ograničavaju slobode.

‘Predfašističko društvo’

“Takvo okruženje ne rješava ogromne probleme u kojima se nalazimo. Samo vodi u građanski sukob”, kazala je Autain te dodala da su nasilje i mržnja sve više prisutni i na društvenim mrežama.

“Naša zemlja svakim danom sve više liči na predfašističko društvo”, navela je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, 2. oktobra, objavio je kontroverzni plan za rješavanje onoga što on naziva “islamskim separatizmom“ u Francuskoj, tvrdeći da je islam u “krizi“ u cijelom svijetu i obećavajući da će “osloboditi islam u Francuskoj od stranih uticaja“.

Prošle sedmice, Macron je branio bogohulne karikature poslanika Muhammeda, rekavši da se Francuska neće odreći svojih karikatura, nakon brutalnog ubistva srednjoškolskog profesora Samuela Patyja, koji je učenicima pokazivao provokativne karikature.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Francuske, najmanje 73 džamije, privatne škole i radna mjesta u zemlji koja ima najveću muslimansku manjinu u zapadnoj Evropi, sa oko pet miliona muslimana, do sada su zatvorene.

Izvor: Agencije