Francuska zabranila zastupnicima zapošljavanje članova porodice

Francois Fillon, Penelope Fillon
Ured financijskog tužiteljstva u januaru je zatražio da Fillon i njegova supruga budu poslani na suđenje pod optužbom za korupciju (EPA)

Francuski parlament je zabranio zastupnicima i ministrima zapošljavanje članova uže porodice na mjesta njihovih pomoćnika.

Za zakon koji jača političku etiku, što je predsjednik Emmanuel Macron obećao u svojoj predizbornoj kampanji, u donjem domu francuskog parlamenta, Nacionalnoj skupštini, glasala su 383 zastupnika, troje je bilo protiv, a 48 suzdržano.

Po zakonu, ministrima, zastupnicima i gradonačelnicima se zabranjuje da zapošljavaju supruge, roditelje ili djecu, a osobe osuđene za određena kaznena djela neće se moći kandidirati za parlament.

Fillonov skandal

Prijedlog zakona već je prošao Senat, prenosi Hina.

Zabrana je uvedena nekoliko mjeseci nakon što je izbio skandal vezan uz konzervativnog predsjedničkog kandidata Francoisa Fillona. Njegova supruga je bila zaposlena kao njegova pomoćnica.

Macron se tokom kampanje popeo na drugo mjesto u anketama nakon što je satirički list Le Canard Enchaine napisao da je Fillonova supruga Penelope godinama dobivala platu pomoćnice zastupnika u Fillonovom uredu iako nije radila.

Suci trenutno istražuju tu i druge optužbe protiv Fillona.

Izvor: Agencije