Oglasi

Francuska za odgodu Brexita samo uz vjerodostojnu strategiju

Pariz će se usprotiviti odgađanju ako britanska premijerka Theresa May ne predstavi dovoljne garancije Evropskoj uniji.
Le Drian: 'Bez garancija Therese May radije bih prihvatio Brexit bez dogovora'Arhiva

Francuska će se usprotiviti odgađanju datuma Brexita, kako je zatražila britanska premijerka Theresa May, ako to ne opravda "vjerodostojnom" strategijom, izjavio je u srijedu šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian, prenio je AFP.

"Situacija u kojoj premijerka May ne bude u mogućnosti predstaviti dovoljne garancije Vijeću Evrope za vjerodostojnu strategiju dovest će do odbijanja zahtjeva za odgađanje Brexita", rekao je on i dodao da bi u takvoj situaciji možda radije bio za Brexit bez sporazuma.

Da Britanija predstavi razloge odgode

Glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux izjavio je ranije u srijedu da Velika Britanija treba predstaviti razloge odgađanja Brexita, koji je zvanično predviđen za 29. mart. 

May je od Evropskog vijeća zatražila odgodu Brexita do 30. juna.

Odgađanje trebaju jednoglasno prihvatiti sve zemlje članice Unije, a o tome će čelnici EU-a razgovarati na dvodnevnom samitu koji će u četvrtak početi u Briselu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.