Oglasi

Francuska vojska ostaje u Siriji do potpunog poraza ISIL-a

ISIL nije u potpunosti izbrisan i iskorijenjen sa karte, poručila je ministrica odbrane Florence Parly.
Francuskih vojnici i mirovnjaci UN-a nisu uspjeli neutralizirati glavne prijetnje u MalijuArhiva

Francuska ministrica za evropske poslove Nathalie Loiseau izjavila je kako će njena zemlja za sada ostati u Siriji, i pored toga što su Sjedinjene Američke Države donijele odluku o potpunom povlačenju iz ove zemlje, javlja Anadolija.

Francuska, čija je vojska također prisutna u Siriji, smatra kako snage Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) u ovoj zemlji još uvijek nisu u potpunosti poražene. 

„Mi za sada (na vojnom planu) ostajemo u Siriji“, kazala je ministrica Loiseau, u izjavi za francusku televiziju CNEWS.

Ministrica odbrane Florence Parly je na društvenim mrežama poručila kako je organizacija ISIL slabija nego ikada ranije, da je izgubila 90 posto teritorija koju je kontrolisala, te kako više ne raspolaže logistikom koju je ranije imala. 

'Stvaranje političkog i vojnog vakuuma'

„ISIL nije u potpunosti izbrisan i iskorijenjen sa karte. Neophodno je da se ova teroristička organizacija u vojnom smislu u potpunosti porazi“, napisala je Parly. 

U međuvremenu, Sirijske demokratske snage (SDF), koje je podržavala vojska SAD-a, izrazila je nezadovoljstvo odlukom Amerikanaca, jer će ona, kako prenosi Reuters, „omogućiti ISIL-u da se oporavi i ponovo počne prijetiti istočnoj Siriji“.

SDF je stava da će povlačenje SAD-a imati opasne posljedice na međunarodnu stabilnost, te da će stvoriti politički i vojni vakuum u regiji, ostavljajući narod u kandžama zaraćenih strana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.