Oglasi

Francuska uvodi vozove na vodik

Cilj je da za 15 godina na francuskim željeznicama ne bude nijedan voz na dizelski pogon.
Vlak, Voz, Alstom, VodikVozovi na vodik opremljeni su gorivim ćelijama koje proizvode električnu energiju iz vodika i kisikaEPA - Arhiva

Francuska se priključuje "zelenoj revoluciji" na željeznici kupnjom 15 vlakova na vodik, koji ne ispuštaju ugljikov dioksid i koji bi trebali zamijeniti postojeće dizelske modele, najavio je šef francuskog državnog željezničkog prijevoznika SNCF-a.

Vlakovi na vodik opremljeni su gorivim ćelijama koje proizvode električnu energiju iz vodika i kisika, prenosi SeeBiz.

Kako se navodi, Njemačka je prva zemlja koja je uvela tu tehnologiju prije godinu, pustivši u promet dva vlaka francuskog proizvođača TGV-a Alstom na pruzi dužine 100 kilometara.

U funkciji za dvije godine

"Nadamo se da ćemo za nekoliko tjedana potpisati narudžbu za proizvodnju 15 vlakova na vodik", rekao je izvršni direktor SNCF-a Guillaume Pepy, kako prenosi Tanjug.

Dodao je da bi vlakovi trebali biti u funkciji za približno dvije godine.

Pepy je istaknuo kako je cilj SNCF-a da za 15 godina na francuskim željeznicama ne bude nijedan vlak na dizelski pogon.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.