Francuska uskoro predstavlja novu podmornicu klase ‘Barracuda’

Barracuda, Podmornica
Rusija je upozorila da bi pokušaj upotrebe takvog oružja protiv Rusije doveo do nuklearnog odgovora (Reuters)

Nakon više od 10 godina rada u brodogradilištu Naval Group u Cherbourg, Francuska će službeno predstaviti najnoviju nuklearnu podmornicu, koja će za nekoliko tjedana biti i službeno porinuta.

Podmornica klase “Barracuda” bit će nazvana Suffren i bit će prva u seriji od šest podmornica čija se cijena izrade procenjuje na devet milijardi eura, prenosi belgijski portal Navy Recognition.

Još tri podmornice bit će gotove do 2025. godine, dvije do 2029. godine, a planirano je da svih šest podmornica bude u uporabi do 2060. godine.

Podmornice klase “Barracuda” su napadačke nuklearne podmornice, koje za francusku mornaricu proizvodi francuska Naval Group, poznata ranije kao DCN, prenosi Tanjug.

Krstareće rakete dometa 1.000 kilometara

One se od podmornica klase “Rubis”, koje su dugo bile u uporabi, razlikuju po tome što imaju duže vrijeme između punjenja goriva i produžava se vrijeme za remont na sedam do 10 godina, što omogućava veću održivost na moru.

Podmornice s novom opremom mogu lansirati krstareće rakete s dometom od približno 1.000 kilometara.

Od 2013. godine broj podmornica u svijetu povećan je za šest posto, a posjeduje ih svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska.

Osim Francuske, podmornice na nuklearni pogon proizvode još SAD, Rusija i Kina.

Izvor: Agencije