Francuska upozorava na širenje uvođenja digitalnog poreza

Istraživanjem američke vlade utvrđeno je da će francuski digitalni porez nanijeti štetu tehnološkim kompanijama iz SAD-a (EPA)

Ako američki predsjednik Donald Trump na Svjetskom ekonomskom forumu sljedeće sedmice odbaci nova međunarodna pravila o oporezivanju digitalnih kompanija, SAD riskira da sve veći broj zemalja uvede nacionalne poreze tehnološkom divovima, saopćila je francuska vlada.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire želi da se Sjedinjene Američke Države u Davosu obavežu na međunarodnu poresku reformu, a također vrši pritisak na Washington da ukine prijetnje carinama na francuski šampanjac, sir i luksuzne tašne kao čin odmazde protiv francuskog digitalnog poreza, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Blizu je dogovor o prijedlogu univerzalnog poreza koji je sačinila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), rekao je Le Maire dodajući da Washington treba da učini “posljednji korak” kako bi se postigao kompromis.

“Prijedlog koji je na stolu je dobro rješenje. Nismo daleko od dogovora. Molimo naše američke prijatelje da narednih dana naprave posljednji korak”, rekao je Le Maire novinarima.

Washington je zaprijetio da će uvesti carine do 100 posto na francuske proizvode, u vrijednosti od 2,4 milijarde dolara, nakon što je jednim istraživanjem američke vlade utvrđeno da će francuski digitalni porez nanijeti štetu tehnološkim kompanijama iz SAD-a.

Francuski namet

Pariz je prošle godine uveo namet od tri posto na prihode od digitalnih usluga zarađene u toj zemlji za kompanije s prihodima većim od 25 miliona eura (27,78 miliona dolara) u Francuskoj i većim od 750 miliona eura širom svijeta.

Trump kaže da taj porez nepravedno cilja američke kompanije, dok Pariz odbacuje te optužbe. Trumpova administracija smatra da reforma međunarodnih poreskih propisa, starih više desetina godina, treba da sadrži klauzulu koja će ih učiniti neobaveznim za američke kompanije.

Le Maire je odbacio takvo rješenje nazivajući ga “promašajem”, i pozvao Washington da podrži prijedlog OECD-a u formi u kakvoj je sačinjen.

Gurria je ponovio riječi Le Mairea, navodeći da je alternativa temeljnoj preradi međunarodnih poreskih propisa neizvodljiva.

“Jedan multiplicirani poreski režim, multiplicirani sistem, multiplicirani porezi, svaki s različitim stopama i pristupima, to bi zaista bilo neizvodljivo”, rekao je Gurria, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Izvor: Agencije