Francuska uhapsila funkcionera zbog špijunaže za Pjongjang

Visoki funkcioner Senata uhapšen je u okviru istrage otvorene u martu zbog sakupljanja i dostavljanja informacija stranoj sili (EPA)

Visoki funkcioner francuskog Senata Benoît Quennedey uhapšen je pod sumnjom da je sakupljao i dostavljao izuzetno osjetljive informacije Sjevernoj Koreji, javljaju francuski mediji.

Quennedeya su u nedjelju uhapsili pripadnici Generalne direkcije unutrašnje sigurnosti (DGSI), a ured mu je pretražen u ponedjeljak, prenosi Figaro pozivajući se na neimenovane, dobro obaviještene izvore.

Visoki funkcioner Senata uhapšen je, navodi pariski list, u okviru istrage otvorene u martu zbog “sakupljanja i dostavljanja informacija stranoj sili, a koje mogu naškoditi suštinskim interesima zemlje”, prenosi Tanjug.

Istraga DGSI-ja

Istražitelji DGSI-ja pokušavaju utvrditi je li Quennedey, inače jedan od administratora Uprave za arhitekturu, baštinu i vrtove pri Senatu, zaista odavao informacije režimu u Pjongjangu, kaže izvor blizak istrazi.

Francuski mediji navode da Quennedey dobro poznaje Sjevernu Koreju i da je bio predsjednik udruženja posvećenog prijateljstvu Francuske i Sjeverne Koreje koje je “promoviralo razumijevanje i prijateljstvo između dva naroda”.

Osim toga, Quennedey je više puta putovao u Sjevernu Koreju – sedam puta od 2005. godine, kako je sam naveo na videosnimku objavljenom na društvenim mrežama.

Izvor: Agencije