Francuska: Uhapšena tri osumnjičena za eksploziju u Lyonu

Snimke videonadzora pokazuju djelomično maskiranog muškarca koji se biciklom dovezao i ostavio torbu s bombom ispred pekare (EPA)

Francuska policija uhapsila je tri osobe osumnjičene za bombaški napad u Lyonu prošle sedmice, u kojem je povrijeđeno 13 osoba, objavili su zvaničnici.

Prvoosumnjičeni bombaš, 24-godišnji državljanin Alžira, uhapšen je zajedno sa svojom majkom i još jednim alžirskim studentom, njihovim porodičnim prijateljem, saopćilo je tužilaštvo u Parizu.

Gradonačelnik Lyona Gerard Collomb izjavio je da je osumnjičeni student informacijskih tehnologija od ranije poznat policiji.

Policija je, također, ispitala njegovu sestru, ali ona nije uhapšena, dodali su iz tužilaštva.

Snimke videonadzora pokazale su djelomično maskiranog muškarca koji se biciklom dovezao i ostavio torbu s bombom ispred pekare.

Slučaj istražuje Odjel za borbu protiv terorizma s obzirom na okolnosti napada počinjenog usred bijela dana i odabir eksploziva s vijcima i metalnim kuglama, koncipiran tako da može izazvati velik broj žrtava.

Niko nije preuzeo odgovornost

Još niko nije preuzeo odgovornost za podmetanje bombe.

Policija je otkrila da je napadač koristio eksploziv triaceton-triperoksid (TATP). 

Izvor blizak istrazi rekao je da su s ostataka bombe izolirani tragovi DNK.

Jedanaest povrijeđenih oporavlja se u lokalnoj bolnici.

Vlasti su pojačale nadzor i zaštitu na svim javnim područjima nakon niza napada koje su u posljednjih nekoliko godina počinile razne grupe širom Francuske i u kojima su ubijeni deseci ljudi, a više stotina ih je ranjeno.

Kako navodi Tanjug, Francuska je od 2015. imala talas napada u kojima je ukupno poginula 251 osoba.

Izvor: Agencije