Oglasi

Francuska: Ubijen Abdelmalek Droukdel, lider Al-Kaide Magreb

Francuska je objavila da je u operaciji u Maliju ubijen šef oružane grupe koja djeluje na sjeverozapadu Afrike.
Droukdel je Alžirac koji je bio jedan od najiskusnijih boraca na Sjeveru AfrikeAFP-Getty

Francuska je objavila da je u operaciji u Maliju ubijen Abdelmalek Droukdel, šef grupe Al-Kaida Magreb, koja djeluje na sjeverozapadu Afrike.

Francuska ministrica odbrane Florence Parly poručila je putem društvenih mreža da su francuski predsjednik Emmanuel Macron i lideri zemalja grupe G5 Sahel (G5S) odlučni u borbi protiv terorizma u regiji Sahel, prenosi Anadolija.

Parly je navela kako je u operaciji koja je uz podršku francuskih partnera provedena na sjeveru Malija, 3. juna, ubijen Droukdal i njemu bliske osobe.

Naglasila je kako se borba protiv terorizma nastavlja.

Skrivao se u planinama

Droukdel je Alžirac koji je bio jedan od najiskusnijih boraca na Sjeveru Afrike. Učestvovao je u preuzimanju sjevernog Malija prije francuske vojne intervencije u 2013. godini.

Vjeruje se da skrivao u planinama na sjeveru Alžira. Al-Kaida je bila dominanta snaga u ovoj regiji, izvodeći nekoliko smrtonosnih napada do 2013, kada je grupa razbijena a mnogi broci prešli su tada u ISIL. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.