Oglasi

Francuska u UN-u za 'obuhvatno političko rješenje' u Siriji

Nova rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda će prvi put obuhvatiti ključne aspekte sirijske krize - hemijsko oružje, humanitarni pristup i političko rješenje.
Rusija se protivi dvjema ključnim odredbama nacrtaEPA

Francuski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Francois Delattre izjavio je da je prioritet SAD-a, Velike Britanije i Francuske, koje su u 14. aprila napali sirijske lokacije na kojima se, kako tvrde, nalazilo hemijsko oružje, da se napravi pomak u pronalaženju "obuhvatnog političkog rešenja" za sedmogodišnji sukob u Siriji.

Delattre je novinarima u sedištu UN-a u New Yorku rekao da je nova rezolucija Saveta bezbednosti UN-a, koju su 14. aprila uveče predložile Francuska, SAD i Velika Britanija, prvi put obuhvata ključne aspekte sirijske krize - hemijsko oružje, humanitarni pristup i političko rešenje, prenosi AP.

Eksperti o nacrtu nove rezolucije

Prema rečima francuskog ambasadora, o nacrtu rezolucije u utorak uveče će prvi put diskutovati eksperti Saveta bezbednosti UN-a.

Delattre je naveo da za glasanje o tom nacrtu rezolucije ne postoji krajnji rok, istakavši da je cilj početi "ozbiljne i produktivne pregovore" sa Rusijom i drugim članicama Saveta bezbednosti "kako bi se okončao zastoj u Siriji".

Rusija se protivi dvema ključnim odredbama nacrta - osudi upotrebe celokupnog hemijskog oružja, pogotovu navodnog hemijskog napada 7. aprila u predgrađu Damaska, Dumi, za koji Moskva tvrdi da se nikada nije dogodio, kao i uspostavljanju novog nezavisnog tela koje bi utvrđivalo ko je odgovoran za hemijske napade, napominje američka agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.