Francuska u problemima zbog Macronovih obećanja

Mjere koje je najavio Macron stvorit će rupu od između osam i 10 milijarda eura u budžetu, otkrili su ministri (EPA)

Francuska je na putu da iduće godine prekorači proračunska ograničenja Europske unije nakon što je predsjednik Emmanuel Macron najavio ustupke zbog žestokih uličnih prosvjeda, prenosi Reuters. 

Macron je u ponedjeljak najavio povećanje plaća za najsiromašnije radnike i porezne rezove za umirovljenike kako bi se borio protiv nezadovoljstva, no njegova vlada će zbog toga morati smisliti nove prihode ili riskirati prekoračenje pravila EU-a o proračunskom deficitu od tri posto BDP-a. 

Njegovi ustupci prosvjednicima stvorili su pritisak na francuske državne obveznice, pa je razlika u njihovom prinosu u odnosu na njemačke porasla na najviše razine od svibnja 2017. 

‘Žuti prsluci’ nisu zadovoljni

No i prosvjednici, poznati kao “žuti prsluci”, nisu zadovoljni najavama predsjednika Macrona koji se najavio mjere kojima želi prevazići krizu.

Macronove mjere smatraju površnim i nedovoljnim.

Glasnogovornik “žutih prsluka” Eric Drouet upozorava da Macron od početka prosvjeda “nije ozbiljno shvaćao” prosvjednike i njihove “opravdane zahtjeve”.

Za subotu je najavio nove nove masovne prosvjede širom Francuske i pozvao građane da im se pridruže.

Premijer pred parlamentom

Premijer Edouard Philippe u utorak bi se trebao obratiti parlamentu s detaljima o financiranju najavljenih mjera u rebalansu proračuna, nekoliko tjedana prije no što on stupa na snagu. 

“Prema svim izgledima, deficit proračuna za 2019. će biti veći od granice od tri posto”, napisao je Michel Martinez, ekonomist banke Societe Generale. 

No deficit neće dosegnuti 3,5 posto, kao što pišu neki francuski mediji, jer će vlada pokušati preraspodijeliti sredstva iz drugih stavki proračuna, smatra Martinez. 

Ekonomija slabi

Mjere koje je najavio Macron stvorit će rupu od između osam i 10 milijarda eura u proračunu, otkrili su ministri. Tomu se mora pridodati i četiri milijarde eura koji nedostaju nakon što je Macron prošli tjedan odustao od poreza na fosilno gorivo koji je prvotno pokrenuo val prosvjeda “žutih prsluka”. 

“Napravit ćemo uštede, kao što smo rekli da budemo, počevši u vladi, a na nama je da to uspije”, poručio je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux. 

U svom originalnom proračunu za 2019. vlada je ciljala na deficit od 2,8 posto BDP-a. To je temeljeno na prognozi rasta od 1,7 posto, no to se danas čini optimističnim predviđanjem jer gospodarstvo slabi. 

Predanost reformama

No deficit u 2019. bio bi na samo 1,9 posto bez dugo planiranih poreznih olakšica koje će stajati 20 milijardi eura. Jedan dužnosnik Elizejske palače u ponedjeljak je otkrio da Francuska ima manevarskog prostora ako se porezne olakšice ne uzmu u obzir. 

Francusku u svakom slučaju očekuje stroga kontrola Europske komisije koja će najvjerojatnije u zamjenu za rast deficita tražiti predanost reformama. 

Bilo kakav znak popustljivosti može komplicirati napete razgovore koje Komisija već vodi s Rimom oko ograničavanja proračunskog deficita. 

Izvor: Agencije