Francuska u finalu Svjetskog prvenstva, pala Belgija

Francuska je prvi finalist Svjetskog nogometnog prvenstva, kojem je domaćin Rusija, nakon što je u polufinalu pobijedila Belgiju minimalnim rezultatom.

Jedini gol, u utakmici odigranoj u Sankt Peterburgu, postigao je Samuel Umtiti u 51. minutu.

Umtiti je nakon udarca iz kuta Griezmanna u skoku na prvoj vratnici nadvisio Fellainija, a od njegove glave lopta je odsklizala po Belgijančevoj ruci u mrežu.

Francuska će protivnika u finalu doznati sutra, kad je na programu utakmica između Hrvatske i Engleske.

Belgijska reprezentacija nikad nije igrala u finalu i nisu to uspjeli ni ovog puta, a Francuzi su bili u finalu 1998. godine, na domaćem terenu, kada su osvojili naslov.

Osam godina poslije, na Mundijalu u Njemačkoj, izgubili su finale od Italije na jedanaesterce.

Četiri od šest utakmica nisu primili gol

Aktualna generacija francuskih nogometaša iza sebe ima poraz u finalu Europskog prvenstva 2016. godine od Portugala, i to na domaćem terenu, pa bi svjetski naslov zasigurno popunio prazninu koja je ostala nakon osvajanja “samo” srebra na Euru.

I dok su se kroz mečeve u skupini prilično namučili kako bi pobijedili Australiju (2:1) i Peru (1:0) te protiv Danske odigrali jedinu utakmicu na ovom Svjetskom prvenstvu u kojoj nije bilo golova, francuski su se u nogometaši u nokaut fazi pretvorili u najučinkovitiju momčad.

U pobjedama nad Argentinom (4:3) u osmini finala i Urugvajem (2:0) u četvrtfinalu izabranici Didiera Deschampsa uputili su šest udaraca u okvir suparničkih vrata i svih šest je rezultiralo pogocima.

Francuska obrana je na četiri od šest utakmica sačuvala svoju mrežu. U polufinalu je bila na najtežem ispitu do sada, jer je protiv sebe imala najefikasniju reprezentaciju na prvenstvu u Rusiji.

Francuska će u finalu 15. srpnja u Moskvi, na stadionu Lužnjiki od 17:00 sati, igrati protiv pobjednika drugog polufinala u kojemu će se u srijedu na istom stadionu sastati Hrvatska i Engleska (20:00 sati).  

Belgija će 14. srpnja u Sankt Peterburgu, od 16:00 sati, igrati za treće mjesto protiv poraženog iz susreta Hrvatska – Engleska.

Izvor: Al Jazeera i agencije