Oglasi

Francuska: Tromjesečni štrajk željezničara

Radnici će, kako se najavljuje, nakon svaka tri radna dana, štrajkovati po dva dana.
Ministrica transporta Elizabeth Borne obećala je postepeno otvaranje francuskog tržišta konkurenciji do 2020. godineReuters

Zaposleni u francuskim željeznicama u ponedjeljak uvečer počet će tromjesečni, povremeni štrajk, kao odgovor na reformu željezničkog sektora, a očekuje se da će obustave rada izazvati haos u saobraćaju i biti veliki test za predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

Radnici će, kako se najavljuje, nakon svaka tri radna dana, štrajkovati po dva dana, u naredna tri mjeseca.

Reuters navodi da će ovo biti veliki test za Macrona o tome koliko je sposoban da sprovede reforme.

Agencija dodaje da će ovo biti test i za željezničke sindikate, koji do sada nisu uspjeli da ozbiljno osujete Macronove namjere.

Monopol francuskog SNCF-a

Gotovo 53 posto ispitanika u anketi koju je sprovela agencija Ifop smatra da je štrajk neosnovan.

Reformom željezničkog sektora Francuska želi da prekine monopol francuskog SNCF-a i otvori tržište drugim željezničkim kompanijama iz Evropske unije.

Šef SNFC-a Guillaume Pepy rekao je za Le Journal du Dimanche da je cilj štrajka da utiče na saobraćaj što je više moguće.

Ministrica transporta Elizabeth Borne obećala je postepeno otvaranje francuskog tržišta konkurenciji do 2020. godine.

"Trenutni radnici zadržat će svoj status zaposlenog kao i većinu beneficija ako odu kod konkurenta. Pod ovim uslovima, moram da pitam u čemu je problem", rekla je ona.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.