Francuska traži vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti zbog Sirije

Le Drian kazao da je u jutarnjim satima razgovarao sa svojim turskim kolegom (Arhiva)

Francuska je zatražila sazivanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zbog Sirije, a nakon ulaska turskih vojnih snaga u sirijsku provinciju Afrin.

“Guta, Idlib, Afrin – Francuska traži sazivanje vanrednog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a”, objavio je na Twitteru francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

On je dodao da je u jutarnjim satima razgovarao sa svojim turskim kolegom, prenio je Reuters.

Turski premijer Binali Yıldırım izjavio je ranije da su vojne snage Turske ušle u sirijsku pokrajinu Afrin.

Zračni udari

Reuters navodi da je ulazak turske vojske u Afrin uslijedio dan nakon što je Turska pokrenula zračne udare u toj regiji, gađajući snage Jedinica za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda koje imaju podršku SAD-a.

Slobodna sirijska vojska, koju podržava Turska, pokrenula je veliku kopnenu operaciju protiv kurdskih oružanih grupa u sirijskoj pokrajini Afrin, javila je ranije Anadolija.

Turski premijer Binali Yildirim je saopćio kako je turska vojska zajedno s pripadnicima Slobodne sirijske vojske ušla pet kilometara u područje sjeverno od grada Afrina u Siriji.

Turska vojska ušla je u Siriju u području graničnog prijelaza Kilis. Turski premijer je kazao kako je plan njegove vojske da formira sigurnosnu zonu 30 kilometa od turske granice te da će pokrenuta operacija biti provedena u četiri faze.

Prethodno su turske vlasti saopćile da su borci za koje se sumnja da su iz redova sirijskih Kurda preko granice ispalili četiri rakete na turski grad Kilis, pri čemu je su ranjene tri osobe, prenosi AP.

Turska vojska je uzvratila artiljerijskim udarima po položajima s kojih su ispaljeni projektili.

Izvor: Agencije