Francuska traži pomoć za sirijsku opoziciju

U Parizu se održava sastanak šefova pedeset zemalja koje podržavaju Sirijsko nacionalno vijeće (SNV).

Francuska traži konkretnu pomoć sirijskoj opoziciji i poručuje da je Sirija na rubu haosa.

Prije početka konferencije u Parizu, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius poručio je da niko ne želi haos u Siriji.

“Ako Sirijcima ne damo sredstva da idu naprijed do svog oslobođenja, svi znamo kako postoji rizik da će se masakr pogoršavati, da će se antagonizmi nastaviti razvijati”, rekao je on.

Fabius je upozorio: “Ekstremizam i terorizam će prevladati. Želimo se boriti protiv toga.”

Sredstva koja spominje Fabius traži i sirijska opozicija. Jedino se tako, poručuju iz SNV-a, mogu ravnopravno suprotstaviti Vladi predsjednika Bashara al-Assada.

Podrška sirijskom narodu

“Sirijskom narodu moramo pružiti ono što mu je potrebno kako bi se mogao braniti i kako bi imao političku i demokratsku podršku”, rekao je Riad Seif, član SNV-a.

On je zahvalio Francuskoj i izrazio nadu da ovaj sastanak “neće biti kao prošli i da će Sirijci od njega imati koristi u vidu stvarne akcije”.

Fabius objašnjava da se konferencija organizira s ciljem pomoći sirijskom narodu da spremno odgovori prilici građenja demokratske Sirije.

U Siriji intenzivne borbe u Damasku i oko njega vode se i u ponedjeljak.

Slobodna sirijska vojska napala je Assadove snage u okolini grada Erbin, u distriktu Damask. Hama je pod snažnom paljbom sirijske vojske. Obje strane broje nove žrtve.

Izvor: Al Jazeera