Francuska traži da se zaustavi bojkot njenih proizvoda

Pozivi na bojkot su neosnovani i trebalo bi da se s njima odmah prestane, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Francuske (EPA)

Francuska je danas pozvala zemlje Bliskog istoka da spriječe maloprodajna preduzeća da bojkotuju francuske proizvode.

U saopštenju francuskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da su posljednjih dana primijećeni pozivi za bojkot francuskih proizvoda, naročito prehrambenih, u nekoliko zemalja Bliskog istoka kao i pozivi na demonstacije protiv Francuske zbog objave satiričnih crteža poslanika Muhammeda, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

“Ovi pozivi na bojkot su neosnovani i trebalo bi da se s njima odmah prestane, kao i sa svim napadima na našu zemlju, na kojima insistira radikalna manjina”, navodi se u saopštenju.

Uvreda za muslimane

Trgovinski lanci iz nekoliko arapskih zemalja pozvali su u subotu na bojkot francuskih proizvoda nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao da se njegova zemlja neće odreći karikatura poslanika Muhammeda.

Francuski predsjednik je tu izjavu dao u četvrtak na komemorativnom skupu u čast profesoru Samuelu Patyju kojem je Čečenac odrubio glavu jer je u sklopu nastave o slobodi govora svojim učenicima u gimnaziji u predgrađu Pariza pokazivao karikature poslanika Muhammeda.

Agencija Anadolija prenosi da su na bojkot francuskih proizvoda pozvali trgovinski lanci u Kataru i Kuvajtu, ali i drugim zemljama Zaljeva.

Agencije navode da zemlje Zaljeva, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati čine važno tržište za izvoz francuske poljoprehrambene industrije.

Izvor: Agencije