Oglasi

Francuska traži da pripadnici ISIL-a iz Evrope budu procesuirani u Iraku

Šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian smatra da operacija Turske može dovesti do povratka oružane grupe Islamska država Irak i Levant.
Šef francuske diplomatije izjavio je da je prioritet njegove zemlje borba protiv grupe ISILEPA-EFE

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je kako je potrebno da u Iraku bude formiran međunarodni sud na kojem bi bili procesuirani pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) koji potječu iz Evrope.

Poručio je da će ubrzo posjetiti Irak kako bi razgovarao o toj temi, prenosi Anadolija.

Gostujući na televiziji BFM, šef francuske diplomatije izjavio je da je prioritet njegove zemlje borba protiv ISIL-a.

Rekao je da njegova zemlja želi da se u Iraku formira međunarodni sud na kojem će biti procesuirani pripadnici ISIL-a koji su iz Evrope otišli na sirijska ratišta.

Stalni kontakti s Kurdima

Govoreći o operaciji "Izvor mira", koju je na sjeveru Sirije pokrenula Turska, smatra da ona može uzrokovati ponovno pojavljivanje elemenata ISIL-a.

Kako je rekao, s ponovnim pojavljivanjem pripadnika ISIL-a javlja se nova mogućnost i opasnost od terorističkih napada u Evropi.

"S Kurdima smo uvijek u komunikaciji, isto tako i danas. U Iraku ću razgovarati s njima", poručio je Le Drian.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.