Francuska strahuje od subotnjih protesta

Slike nasilja na ulicama Pariza, najgoreg u posljednjih 50 godina, obišle su svijet te pogodile francusku ekonomiju i turizam (EPA)

Francuska strahuje od nasilja koje bi moglo uslijediti u subotu i poziva na smirivanje stanja, objavila je Elizejska palača, prenosi AFP.

“Imamo razloga sumnjati da bi moglo uslijediti veliko nasilje”, objavio je ured francuskog predsjednika dok se povećavaju pozivi za nove proteste “žutih prsluka” širom Francuske.

Predsjednik Emmanuel Macron zatražio je u srijedu od političkih i sindikalnih službenika da upute poziv na smirivanje stanja.

U zraku se osjeća zebnja francuskih vlasti pred mogućnošću novog dana nasilja u centru francuske prijestonice, koja je još pod šokom nakon protesta prošle subote, piše agencija France-Presse.

Slike nasilja na ulicama Pariza, najgoreg u posljednjih 50 godina, obišle su svijet te pogodile francusku ekonomiju i turizam.

Vlada odustala od poreza na gorivo

“Predsjednik Republike zatražio je od političkih i sindikalnih snaga te poslodavaca da upute jasan i eksplicitan poziv na mir”, rekao je glasnogovornik Vlade Benjamin Griveaux, prenoseći riječi francuskog predsjednika sa sjednice Vlade.

Prema glasnogovorniku, taj je poziv upućen “onima koji su pokazali cinizam, oportunizam… Nije ih potrebno  imenovati. Oni se prepoznaju.”

“Na kocki je sigurnost Francuza i naših institucija. Ovdje pozivam na odgovornost”, rekao je u srijedu premijer Édouard Philippe pred Nacionalnom skupštinom.

Premijer je, također, objavio da je Vlada predsjednika Macrona odustala od uvođenja poreza na gorivo, suočena s masovnim protestima zbog porasta životnih troškova širom Francuske.

Pokret “žutih prsluka” počeo je 17. novembra kao protest organiziran na društvenim mrežama u kojima demonstranti nose reflektirajuće žute prsluke, obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj, te protestiraju protiv Vladinog pritiska na domaćinstva Macronovim porezom na gorivo.

Protesti prerasli u antimakronovske ustanke

Međutim, u prošle tri sedmice protesti su prerasli u šire antimakronovske ustanke, s ponekim nasilnim marginalnim grupama, koje pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika naklonjenih bogatima, a koje ničim ne pomažu siromašnima.

Proširili su se i na srednjoškolce, koji traže reformu mature, a proteste su najavili i poljoprivrednici.

Pokret “žutih prsluka” izrastao je na frustraciji građana zbog povećanja akciza na gorivo i u međuvremenu se proširio, nošen nezadovoljstvom zbog povećanja troškova života i percipiranog Macronovog zanemarivanja problema s kojima se suočavaju ruralni dijelovi Francuske i mali gradovi.

Izvor: Agencije