Francuska se uključuje u svemirsku utrku u naoružanju

Ministrica odbrane Florence Parly najavljuje da će Francuska razvijati jake lasere radi zaštite svojih satelita (EPA)

Pariz planira da razvije sposobnosti samoodbrane kako bi zaštitio svoje satelite i ojačao svoje mogućnosti nadzora u sve militarizovanijem svemiru, koji je postao poprište sukoba snaga, izjavila je francuska ministarka odbrane Florence Parly.

“Danas naši saveznici i naši protivnici militarizuju svemir. Moramo i mi delovati, moramo biti spremni”, rekla je u vojnoj bazi Mon Verdun kod Liona, govoreći o novoj strategiji Francuske za svemir.

“Sateliti špijuniraju, ometaju ili zaslepljuju: sredstva da se ometaju, neutrališu ili unište neprijateljske svemirske sposobnosti postoje i rastu”, kazala je Parly, podsetivši na ruski špijunski satelit “Luđ-Olimpus”, koji je 2017. godine pokušao da se približi francusko-italijanskom vojnom satelitu “Athena-Fidus” i “od tada je ostavio svoju vizit kartu kod još osam satelita” raznih zemalja.

Najveće svemirske sile sveta – Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija – već nekoliko godina su angažovane u trci za dominacijom u svemiru.

Mitraljezi koji razbijaju solarne ploče

Marta ove godine Indija se pridružila tom vrlo zatvorenom klubu zemalja koje mogu da raketom sruše satelit iz svemira.

Izazvana da odgovori zaštitom svojih satelita, neophodnih za vojne operacije i bezbednost, Francuska će investirati u ofanzivne sposobnosti da bi mogla da odgovori na pretnju.

“Ako su naši sateliti ugroženi, razmotrićemo zaslepljjivanje satelita naših protivnika. Mi ćemo odlučiti o vremenu i sredstvu odgovora: to biti upotreba jakih lasera ​​na našim satelitima”, rekla je Parly.

“Razvićemo jake lasere u čemu je Francuska zaostala, ali ćemo to postići”, dodala je.

Pariz, takođe, planira da opremi svoje satelite “mitraljezima koji mogu da razbiju solarne ploče obližnjeg satelita”, kažu vladini izvori.

Francuska će istovremeno ojačati svoje mogućnosti za nadzor iz svemira, dok bi broj predmeta u orbiti, kojih je danas oko 2.000, trebalo u srednjem roku da dostigne 8.000.

“Moramo biti u stanju da otkrijemo i specificiramo sumnjiva, ne prijateljska i čak i neprijateljska dela prema našim vojnim satelitima i našim interesima u svemiru” rekla je ministarka, pozivajući da “sa evropskim partnerima izgradi budući zajednički kapacitet za izviđanje stanja u svemiru”, posebno s Nemačkom.

Bit će formirana ‘velika komanda za svemir’

Vojni telekomunikacioni sateliti “Sirakuz” su na putu da budu opremljeni kamerama.

Francuska će, takođe, investirati od 2023. godine u patrole “nano-satelita”, “malenih detektora koji će biti oči naših najvrednijih satelita”, rekla je Parly.

Francuska mreža teleskopa “Taro” biće gušća, radar za nadzor svemira GRAVES biće modernizovan.

Pariz planira da “eksperimentiše s radarskim demonstratorom dugog dometa, vrednim alatom pred sve većom pretnjom raketama”, dodala je ona.

Da bi se koristila sva ta sredstva, u septembru će u Ratnom vazduhoplovstvu biti formirana “velika komanda za svemir”, koja će vremenom postati “Vazduhoplovna i svemirska armija”, rekla je ministarka.

Na kraju tog procesa ta nova komanda biće u Tuluzu, centru francuskog vazduhoplovstva.

Na pravnom nivou, Ministarstvo oružanih snaga namerava da izmeni zakon o svemirskim operacijama iz 2008. godine, koji će ih staviti pod civilnu vlast Nacionalnog centra za svemirske studije – CNES, kako bi postali “svemirski operateri” i stekli “autonomiju delovanja”.

Za odbranu iz svemira 3,6 milijardi aura

Pariz ukupno planira da uloži dodatnih 700 miliona evra u vojni program za svemir do 2025. godine, uz 3,6 milijardi evra već planiranih za potpuno obnavljanje francuskog satelitskog kapaciteta.

Francuski zakon o vojnom planiranju – PME 2019-25. predviđa budžet od 3,6 milijardi evra za odbranu iz svemira.

Posebno će finansirati obnovu francuskih osmatračkih satelita CSO i komunikacionih (Szracuse), lansiranje u orbitu tri elektromagnetska satelita za slušanje (CERES) i modernizaciju radara GRAVES.

Sa dve milijarde evra godišnjeg ulaganja u vojni i civilni program u svemiru, Francuska je još daleko iza najbolje tri u tom sektoru: Sjedinjene Američke Države godišnje ulažu u svemir 50 milijardi dolara, Kina 10 milijardi dolara, a Rusija četiri milijarde dolara, po podacima francuske Vlade.

Izvor: Agencije