Francuska se povukla iz misije NATO-a nakon incidenta s Turskom

Francuska je optužila turske ratne brodove za agresivno ponašanje prema njenom brodu 'Courbet' (EPA)

Francuska je obavijestila NATO da prekida učešće u operaciji na Sredozemlju, nakon što je dobila rezultate istrage o incidentu između turskih i francuskih ratnih brodova, objavio je u srijedu dužnosnik francuskog Ministarstva oružanih snaga.

Turski ambasador u Francuskoj Ismail Hakki Musa je ranije francuskim zastupnicima kazao kako se Pariz povlači nakon što istraga incidenta nije urodila zaključkom ni potvrdila francuske tvrdnje.

Odnosi između NATO saveznika Francuske i Turske pogoršali su se proteklih sedmica zbog Libije, sjevera Sirije i bušenja na istočnom Mediteranu.

Francuska je bila posebno bijesna nakon što je optužila turske ratne brodove za agresivno ponašanje prema njenom brodu “Courbet”, nakon što je u junu pokušao pretražiti brod za koji se vjerovalo da krši embargo Ujedinjenih naroda nad Libijom. 

“Courbet” je djelovao u NATO misiji “Čuvar mora”.

Turska: Francuski brod bio agresivan

Sjevernoatlantski savez počeo je istragu nakon protesta Francuza na sastanku ministara odbrane u junu.

Dužnosnik francuskog Ministarstva oružanih snaga kazao je kako su u pismu poslanom u utorak NATO-u navedena četiri zahtjeva: potvrda članica Saveza da poštuju embargo, osiguravanje da NATO signali nisu korišteni tokom nacionalnih misija, bolja koordinacija između NATO i misije Evropske unije u osnaživanju embarga te uspostavljanje mehanizama za izbjegavanje sličnih incidenata u budućnosti.

“Dok čekamo ispunjavanje ovih zahtjeva, odlučili smo se privremeno povući iz operacije ‘Čuvar mora'”, poručio je dužnosnik.

Francuska tvrdi da su 10. juna turski ratni brodovi “Courbetu” tri puta signalizirali radarskim zrakama, a da su pripadnici turske mornarice tokom incidenta obukli pancirke i nosili oružje.

Musa odbacuje francuske tvrdnje i govori kako je francuski brod bio agresivan, a da je brod koji je htio biti pregledan nosio humanitarnu pomoć.

Izvor: Agencije