Francuska raspoređuje vojnike širom zemlje

Francuska vlada objavila je zabranu protesta 'Žutih prsluka' duž Elizejskih poljana (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u srijedu da će vojnici biti raspoređeni širom zemlje kako bi pomogli u održavanju sigurnosti tokom protesta pokreta “Žutih prsluka” planiranih za ovaj vikend.

On je izjavio da će vojska osigurati vladine zgrade i ostale lokacije kako bi omogućila policijskim snagama da se fokusiraju na održavanje javnog reda i mira, saopćio je glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux.

Približno 7.000 vojnika, od kojih su većina naoružani automatskim puškama, već je raspoređeno širom zemlje, u okviru, kako je vojska naziva, operacije “Sentinel”, osmišljene s ciljem zaštite osjetljivih lokacija nakon smrtonosnih napada 2015.

Francuska vlada objavila je u ponedjeljak nove mjere sigurnosti i i zabranu protesta “Žutih prsluka” duž avenije Elizejske poljane u Parizu i u dva druga grada nakon nemira u subotu, u kojima su uništene prodavnice s luksuznom robom i podmetnuti požari u njima, prenosi Associated Press.

Reakcija premijera

Francuski premijer Édouard Philippe reagirao je tada na nasilje koje se dogodilo u subotu na posljednjim protestima “Žutih prsluka”, najavivši oštre mjere, među kojima i zabranu protesta na Elizejskim poljanama, te smijenivši načelnika pariske policije.

Protesti “Žutih prsluka” bit će zabranjeni u nekim četvrtima, pa tako i na Elizejskim poljanama, koje su u subotu bile poharane, ako na njima budu prisutni “radikalni” pojedinci, saopćio je premijer.

“Zabranit ćemo proteste koji se predstavljaju kao ‘Žuti prsluci’ u četvrtima koje su najviše stradale čim primijetimo prisutnost ‘radikala’ i njihovu želju za uništavanjem. Mislim pritom na Elizejske poljane u Parizu, Trg Pey-Berland u Bordeauxu i Trg Capitole u Toulouseu”, gdje ćemo “odmah pristupiti rastjerivanju svih grupa”, rekao je on.

Izvor: Agencije