Francuska: Pripadnik ‘žutih prsluka’ osuđen na četiri mjeseca zatvora

Trećeg dana protesta zbog cijena goriva oko 20.000 građana učestvovalo je u 350 akcija širom Francuske (EPA)

Prekršajni sud u Strasbourgu osudio je u ekspresnom sudskom postupku pripadnika pokreta “žutih prsluka”na četiri mjeseca strogog zatvora zbog izlaganja tuđih života opasnosti i zbog ometanja prometa.

Taj 32-godišnjak je osuđen jer je u subotu formirao ljudski lanac na autocesti A35 u Strasbourgu i prešao središnjim dijelom autoceste s još četvericom “žutih prsluka”.

Na saslušanju je zamjenik državnog odvjetnika Vincent Tridon tražio šest mjeseci strogog zatvora za tog oca dvoje djece, u čijem je dosjeu zabilježeno 12 presuda, od kojih polovina zbog nasilja.

On je jedini protiv kojeg je odmah pokrenut sudski postupak.

Ostala četverica “žutih prsluka” koji su sudjelovali u tom incidentu nisu poznati policiji i bit će pozvani na sud u februaru.

Oko 500 povrijeđenih u protestima

Advokat osuđenog smatra da je poruka te presude upozorenje “žutim prslucima” da će ukoliko nastave protestirati biti vrlo brzo strogo kažnjeni.

Protesti u Francuskoj zbog rasta cijena goriva ušli su u treći dan u ponedjeljak, kada je oko 20.000 osoba sudjelovalo u 350 akcija diljem zemlje, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova, a prenosi agencija dpa.

Jedna osoba je poginula u subotu kada se vozač automobila, u panici zbog prepreke na cesti, zaletio u demonstrante.

Ukupno je zabilježeno oko 500 povrijeđenih od početka protesta, kazao je glasnogovornik.

Izvor: Agencije