Oglasi

Francuska pred paralizom, najava novih štrajkova

Povod za proteste, koji traju od 5. decembra prošle godine, bio je najavljeni vladin plan reforme penzijskog sistema.
Štrajk je znatno poremetio red vožnji u željezničkom, autobuskom, pomorskom i avionskom saobraćajuEPA

Hiljade radnika i u četvrtak štrajkuju na ulicama nekoliko gradova Francuske zbog vladinog plana reforme penzijskog sistema.

Protesti radnika ušli su u petu sedmicu i znatno su narušili funkcioniranje svih servisa u toj zemlji, prenosi Anadolija.

Protestima su se u četvrtak pridružili zaposlenici u transportnom sektoru, a uporedo s centralnim skupom u Parizu najavljeni su protesti i u Bordeauxu, Toulouseu, Lilleu, Rennesu i Lyonu.

Štrajk je znatno poremetio red vožnji u željezničkom, autobuskom, pomorskom i avionskom saobraćaju jer kompanije vrše usluge u smanjenim kapacitetima.

Sindikati protiv nižih penzija

Najavljeni vladin plan reforme penzijskog sistema bio je povod za proteste i štrajkove, koji traju od 5. decembra prošle godine.

Administracija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plaća iz posljednjih pet godina radne karijere.

Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Macronov plan predviđa i izmjene koje bi, tvrde sindikati, u konačnici oduzele pravo prijevremenog penzioniranja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.