Oglasi

Francuska poziva Njemačku da pokrene svoju ekonomiju

U Francuskoj zabrinuti jer najveća evropska ekonomija ne zna kako da se odmakne od ruba recesije.
Njemačka mora potaći ekonomski rast u zemlji, smatra FrancuskaArhiva

Njemačka bi trebala što je moguće prije pokrenuti svoju privredu koja usporava, rekao je u četvrtak francuski ministar financija, jedva skrivajući frustriranost zbog sporosti Berlina u poticanju ekonomskog oporavka, prenosi Hina.

Francuski donositelji politika sve su više zabrinuti jer njemačka ekonomija, najveća u Evropi, ne zna kako odmaknuti se od ruba recesije i žele da Berlin učini više sa svojim budžetskim suficitom.

Na novinskoj konferenciji s njemačkim ministrima financija i ekonomije, francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da su dvije zemlje dogovorile strategiju kojom žele odgovoriti na globalno ekonomsko usporavanje i trgovinske napetosti, koje osobito teško pogađaju njemačku izvozno orijentiranu ekonomiju.

Njemačka mora trošiti više

Rekao je da se strategija temelji na tri stupa: "Daljnje smanjenje javnog duga gdje je potrebno. A to je slučaj u Francuskoj; daljnja provedba strukturnih reformi, kako mi to činimo u Francuskoj; usvajanje budžetskih politika koje će preuzeti vodeću ulogu od monetarnih politika."

No napomenuo je da se, premda postoji saglasnost o pristupu, još vodi rasprava o vremenskom okviru za djelovanje.

"Savršeno dobro znam - Olaf Scholz i ja razgovaramo puno o tome - da je Njemačka počela trošiti više novca, ali još se vodi rasprava o vremenskom okviru", rekao je Le Maire govoreći o njemačkom ministru financija.

"Njemačka je spremna, i dalje vjerujemo da je već sada potrebno aktivirati ovu strategiju", dodao je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.