Francuska poziva na obnovu i uravnoteženje NATO-a

Višegradska grupa okuplja Mađarsku, Poljsku, Češku i Slovačku (EPA)

Prošlo je vrijeme kada je Evropa mogla drugima povjeriti brigu za svoju sigurnost, izjavio je u petak u Pragu francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, koji je pozvao Evropljane da budu „proaktivniji u obnovljenom i uravnoteženom“ NATO-u. 

U govoru na otvaranju međunarodnog simpozija organiziranog povodom 30. godišnjice pada željezne zavjese, Le Drian se zalagao za stvarni evropski suverenitet, uključujući i u digitalnom području, u prisustvu češkog kolege Tomas Petriceka.

„Želim da s evropskim zemljama koje su saglasne 2020. pokrenemo razmišljanje o evropskom digitalnom suverenitetu“, rekao je.

„Imamo viziju željenog digitalnog svijeta – slobodan, otvoren i siguran“, istakao je, prenosi Hina.

Ministar je objasnio da su potrebna četiri polja za izgradnju digitalnog suvereniteta Evrope – jačanje sigurnosti kibernetičkog prostora, uspješna inovacija, učvršćenje uloge normativne moći i zaštita zajedničkih otvorenih digitalnih infrastruktura.

‘Više odgovornosti Evropljana’

U pogledu NATO-a „uvjet sine qua non za snažniji Sjevernoatlantski savez je da Evropljani budu proaktivniji i da preuzmu više odgovornosti unutar obnovljenog i rebalansiranog saveza“, rekao je.

Prag trenutno predsjeda Višegradskom grupom, koja okuplja Mađarsku, Poljsku, Češku i Slovačku i koju ponekad smatraju nesklonom daljnjoj evropskoj integraciji.

Le Drian će se sastati s bivšim češkim disidentima kako bi odao počast njihovom angažmanu u korist demokratije i sloboda prije 1989. 

Češki ministar vanjskih poslova se zahvalio francuskom kolegi na francuskoj podršci disidentima, koju simbolizira doručak koji je decembru 1988. u Pragu organizovao predsjednik Francois Mitterrand s nekoliko istaknutih osoba, među kojima i Vaclavom Havelom.

Izvor: Agencije