Francuska poziva Italiju da se ne miješa u njene unutrašnje probleme

Loiseau je reagirala na izjave Di Maija i Salvinija (EPA)

Francuska ministrica za evropske poslove pozvala je u utorak čelnike italijanske Vlade, koji su dali podršku pokretu “Žuti prsluci”, da se bave interesima vlastitih građana, a ne problemima susjednih zemalja.

“Mislim da je prioritet italijanske Vlade da se bave interesima italijanskih građana. Nisam sigurna da bi interes za ‘Žute prsluke’ mogao imati bilo kakve veze s italijanskim građanima”, izjavila je ministrica Nathalie Loiseau, koja u Briselu učestvuje na sastanku ministara evropskih poslova zemalja članica Evropske unije.

Loiseau je reagirala na izjave čelnika populističkog Pokreta Pet zvjezdica Luigija Di Maija i desničarske Sjeverne lige Mattea Salvinija, koji su dali podršku “Žutim prslucima” u Francuskoj, pokretu nastalom kao reakcija na povećanje životnih troškova.

Evropska komisija dala podršku Macronu

Proteklih nekoliko vikenda protesti “Žutih prsluka” često su bili izrazito nasilni.

“Italijanska Vlada traži da se poštuje način na koji ona upravlja Italijom. Ona ima pravo na to poštovanje, ali i sve druge zemlje, naročito kad je riječ susjedima, saveznicima i prijateljima”, rekla je Loiseau.

Di Maio i Salvini otvoreno su podržali “Žute prsluke” u rušenju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Evropska komisija u utorak je dala podršku Macronu.

“Predsjednik Macron i francuske vlasti imaju naše puno povjerenje u provedbi programa na osnovu kojeg su francuski građani izabrali predsjednika”, rekao je glasnogovornik EK-a Margaritis Schinas.

“Podržavam poštene građane koji demonstriraju protiv predsjednika koji vlada protiv svog naroda”, izjavio je Salvini.

Dva bloka u Evropskom parlamentu

Čelnik Pokreta Pet zvjezdica pozvao je “Žute prsluke” da “ne posustaju”.

“Rađa se nova Evropa, Evropa ‘žutih prsluka’, Evropa pokreta i direktne demokratije. To je teška bitka, ali zajedno možemo pobijediti”, dodao je Di Maio.

Macron želi biti na čelu proevropskog liberalnog pokreta, koji se suprotstavlja viziji Evrope suverenih država kakvu zastupaju Salvini, Di Maio te mađarski premijer Viktor Orban.

Salvini pokušava okupiti desne stranke u Austriji, Francuskoj, Poljskoj i Švedskoj, koje bi u novom sazivu Evropskog parlamenta tvorile euroskeptični i protivmigrantski blok.

Izvor: Agencije