Francuska povećala porez za bogate

Francuski Parlament, čiju većinu čine socijalisti, podigao je poreze za bogate i ukinuo poreske olakšice na prekovremene časove.

To je dio promjena fiskalne politike koja je do sada uglavnom temeljena na politici bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Pjevač Johnny Hallyday i teniser Guy Forget primjeri su bogatih Francuza koji žive izvan Francuske i uživaju u blažim poreskim politikama.

Sada se sve više bogatih Francuza u pariškom predgrađu sprema na sličan potez.

Napuštaju zemlju

Čeka se glasanje Parlamenta o socijalističkom programu, prema kojem Vlada predsjednika Francoisa Hollandea traži malo više napora od bogatih.

Advokat Jean-Philippe Delsol, koji je savjetovao neke od najbogatijih Francuza, tvrdi da je broj poreskih migranata sve veći.

“U posljednja tri mjeseca 12 ljudi mi je prišlo sa pitanjem – kako izaći? Pojedini su već donijeli odluku da napuste Francusku, drugi su je već napustili”, kaže on.

Bogati tvrde da su visoki porezi kontraproduktivni. Guše kompanije, usporavaju rast i tjeraju bogataše izvan države. No Vlada takve argumente odbacuje.

“Prije pet godina Sarkozy je rekao, ‘znate, Johnny Hallyday će se vratiti u Francusku jer ću napraviti novu fiskalnu politiku’. Ali Johnny je još uvijek u SAD-u”, kazao je socijalistički zastupnik u Parlamnetu Pascal Popelin.

Socijalistički program je velika promjena u odnosu na politiku predsjednika Sarkozyja, kojeg su mnogi zvali „predsjednik sjaja“, zbog njegove povezanosti sa super bogatom klasom.

Sadašnji predsjednik Hollande svoju predizbornu kampanju temeljio je velikim djelom na ravnopravnim porezima.

Izvor: Al Jazeera