Francuska poručila Rusiji i Iranu: Prekinite napade na civile

Atareb se nalazi u zoni deeskalacije (AP)

“Rusija i Iran moraju uraditi sve što je moguće kako bi prestali s napadima na civile u Siriji i postigli definitivni prekid neprijateljstava”, objavila je francuska administracija nakon što je najmanje 61 osoba poginula u bombardiranju otvorene pijace.

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da su u ponedjeljak zabilježena tri zračna udara na mjesta u gradu Atarebu, koji je pod kontrolom pobunjenika, zapadno od Halepa.

Pobunjenici optužuju ruske avione za napad, prenosi agencija Reuters.

Atareb se nalazi u takozvanoj zoni deeskalacije, koja je formirana po dogovoru Turske, Rusije i Irana kako bi se umanjilo nasilje u tom području.

Nedovoljan konvoj za Ghoutu

Turska podržava neke pobunjeničke grupe, dok su Rusija i Iran glavni saveznici Vlade Sirije.

“Francuska osuđuje bombardiranje 13. novembra u Atarebu, koje je odnijelo veliki broj civilnih žrtava”, kazala je glasnogovornica francuskog Ministarstva vanjskih poslova Agnès Romatet-Espagne.

“Pozivamo saveznike režima u Damasku da urade sve što mogu da obustave ovakve nepotrebne napade i porade na definitivnoj obustavi neprijateljstava.”

Ona je dodala da konvoj humanitarne pomoći, koji je došao do enklave Istočna Ghouta, koja je pod kontrolom pobunjenika, nije dovoljan i da Moskva mora uraditi više.

Izvor: Agencije