Francuska planira novo produženje kontrola na granici

Francuska je uvela kontrole nad svojim granicama u večeri napada 13. novembra 2015. godine (EPA)

Francuska planira novo šestomjesečno produženje kontrola na granicama od maja 2019. godine kada istekne sadašnje u pripremama za samit G7 koji će se održati u augustu u Biarritzu, rekao je u utorak ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner.

„Poslije šestomjesečnog produžetka koji ističe u maju 2019. želim zatražiti novo produženje da zaštitim i kontrolišem granice naše države posebno u očekivanju sastanka G7 u Francuskoj“, rekao je ministar.

Castaner je govorio o rizicima u odgovoru na pitanja zastupnika na skupštinskom odboru za zakone u okviru parlamentarne kontrole nad zakonom o unutrašnjoj sigurnosti i borbi protiv terorizma.

Francuska je uvela kontrole nad svojim granicama u večeri napada 13. novembra 2015. godine. Od tada se odredba o kontroli granica produžava svakih šest mjeseci, a kao razlog se navodi vrlo velika teroristička prijetnja.

Sigurnosna pitanja

Ne radi se o sistematskim kontrolama već o mogućnosti provođenja provjere identiteta na granicam čime se država izuzima iz propisa o slobodnom šengenskom prostoru.

Radi se o kopnenim granicama sa Belgijom, Luksemburgom, Njemačkom, Švicarskom, Italijom i Španijom, kao i o zračnim i pomorskim granicama.

Ukupno šest država je ponovo uvelo kontrole na granicama unutar šengenskog prostora  (Francuska, Njemačka, Austrija, Danska, Švedska i Norveška) pozivajući se na sigurnosna pitanja i prekogranična kretanja migranata koji neregularno ulaze u Evropsku uniju.

Mjere kao norma

Više država kao i Evropska komisija redovno izražavaju zabrinutost zato što te vanredne mjere malo po malo postaju norma i mogle bi dovesti do ukidanja šengenskog slobodnog prostora.

Šengenski prostor slobodnog kretanja gdje su u redovnim okolnostima ukinute kontrole na granicama sastoji se od 26 država, od kojih su 22 zemlje članice EU.

Francuska će ove godine biti domaćin sastanka G7 od 24. do 26. augusta u Biarritzu.

Izvor: Agencije