Oglasi

Francuska otpušta službenike i daje im povoljne otpremnine

Masovno otpuštanje u javnom sektoru nije dobro, jer se država bori s velikom nezaposlenošću, kažu sindikati.
Sindikati i ljevičarski političari kritiziraju vladinu politiku otpuštanjaEPA

Nekim javnim službenicima u Francuskoj mogle bi se ponuditi povoljne otpremnine, u vrijeme kada predsjednik Emmanuel Macron pokušava progurati plan za smanjenje javne uprave u jednoj od država s najvećim javnim izdvajanjima na svijetu, javlja Reuters. 

Govoreći prvi put od Macronova izbora u svibnju prošle godine o tome kako namjerava smanjiti javnu administraciju, premijer Edouard Philippe rekao je da se vlada neće ustručavati protresti javne službe, čak i ako bude otpora.

"Nema sumnje da ćemo povrijediti neke osjećaje, neke situacije na koje smo navikli. No, ne možete popravljati državu, imati visoke ciljeve bez svijesti o tome da ponekad morate prodrmati i promijeniti neke od tih situacija", rekao je Philippe.

Ministar financija Gerald Darmanin je istaknuo da bi se moglo ići na plan nuđenja povoljnih otpremnina, ali pojedinosti nije naveo.

Vlasti žele smanjiti broj službenika

Sindikati i ljevičarski političari kritiziraju takvu politiku.

"Ovaj prikriveni plan masovnih otpuštanja u javnom sektoru nije dobar za oporavak tržišta rada u zemlji koja se još uvijek bori s masovnom nezaposlenošću", rekao je Luc Farre iz sindikata UNSA.

Macron je u kampanji najavio da mu je cilj u idućih pet godina smanjiti broj javnih službenika za 120.000, uključujući 50.000 u vladinim službama.

Više od 5,5 milijuna ljudi prima plaću iz državnog proračuna, uključujući vladine agencije, lokalne uprave i javne bolnice.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.