Francuska: Osuditi sve optužene za ratne zločine na zapadnom Balkanu

Ratko Mladić
Raspravno vijeće ICTY-ja je ocijenilo da je Ratko Mladić kriv za zločine koji su 'među najgnusnijima poznatima čovječanstvu' (EPA)

Iz Ministarstva vanjskih poslova Francuske, povodom presude Haškog tribunala bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, rečeno je da je, kao što je i Vijeće Europske unije više puta podsjetilo, neophodno da bude suđeno svim odgovornim za ratne zločine na zapadnom Balkanu.

S tim u vezi, francusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve države da u potpunosti surađuju s međunarodnim kaznenim sudovima.

Podsjetili su da je Haški tribunal u srijedu osudio Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, u kojem je stradalo više od 100.000 osoba i raseljeno 2,2 milijuna ljudi, te su istaknuli da Francuska pozdravlja hrabrost žrtava i svjedoka koji su prihvatili svjedočiti pred međunarodnim kaznenim sudovima.

Poštovanje ulozi na pomirenju u regiji

“Nekoliko tjedana prije zatvaranja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Francuska želi odati poštovanje njegovoj bitnoj ulozi na pomirenju između zemalja u regiji”, rečeno je u izjavi iz francuskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Fena.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju proglasilo je u srijedu u Haagu Mladića krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Bosni i Hercegovini te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora, poručivši da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba kriv za zločine koji su “među najgnusnijima poznatima čovječanstvu”.

“Zločini koji su počinjeni pripadaju najgnusnijima poznatima čovječanstvu i uključuju genocid i istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti”, poručio je predsjedavajući sudac Alphons Orie izričući Mladiću kaznu doživotnog zatvora, kako je prenijela Hina.

“Djela optuženog bila su toliko presudna za počinjenje zločina da bez njih zločini ne bi bili takvi kakvi jesu”, poručio je haški sudac.

Oslobođen za genocid u šest općina

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice.

Oslobođen je odgovornosti za prvu točku, koja ga je teretila za genocid u šest općina Bosne i Hercegovine, jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika Ujedinjenih naroda za taoce kao ratne zločine.

Zločini su se događali na području Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine. 

Izvor: Agencije