Oglasi

Francuska osudila izjavu Erdogana

Erdogan je ranije u subotu kritizirao stajalište svog francuskog kolege Emmanuela Macrona prema muslimanima.
Erdogan je prije dvije sedmice ocijenio provokacijom Macronovu izjavu o „islamističkom separatizmu” i potrebi da se „strukturira islam” u FrancuskojEPA

Pariz je u subotu osudio riječi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je doveo u pitanje "mentalno zdravlje" francuskog kolege zbog izjave o karikaturama poslanika Muhameda, a zbog nje islamske države počinju bojkotirati francuske proizvode.

Erdogan je ranije u subotu kritizirao stajalište svog francuskog kolege Emmanuela Macrona prema muslimanima pozivajući ga da provjeri mentalno zdravlje”.

"Riječi predsjednika Erdogana neprihvatljive su. Vrijeđanje i grubosti nisu način. Zahtijevamo da Erdogan promijeni politički smjer jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvaćamo uvrede", komentirala je Jelisejska palata u subotu, navodi AFP, prenosi Hina.

Najavila je da će na konsultacije pozvati francuskog ambasadora u Ankari.

Turski predsjednik oštro je u subotu kritizirao stajalište Macrona prema muslimanima.

„Sve što se može reći o jednom šefu države koji na taj način postupa s milionima pripadnika drugih vjerskih zajednica je da prvo provjeri mentalno zdravlje”, rekao je Erdogan u govoru koji je prenijela turska televizija.

Erdogan je prije dvije sedmice ocijenio provokacijom Macronovu izjavu o „islamističkom separatizmu” i potrebi da se „strukturira islam” u Francuskoj.

Erdogan ustaje u odbranu muslimanskih manjina 

Prijedlog zakona o borbi protiv „separatizama” u Francuskoj, koji cilja radikalni islam, trebao bi biti predstavljen početkom decembra.

Cilj mu je jačanje sekularnosti i konsolidacije republikanskih načela u Francuskoj, a obuhvata nekoliko elemenata koji bi mogli izazvati napetosti s Turskom, kao što su pojačani nadzor nad finansiranjem džamija i zabrana obrazovanja imama u inozemstvu.

Novi spor nadovezuje se na cijeli niz spornih pitanja u odnosu između Macrona i Erdogana, koji redovito ustaje u odbranu muslimanskih manjina u svijetu, a koja se kreću od napetosti u vezi nalazišta plina na Mediteranu i sukoba u Libiji do sukoba oko Nagorno Karabaha, prenose agencije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.