Francuska oduzima Assadu Legiju časti

Povodom primanja Legije časti, Basharu al-Assadu je 2001. godine priređena ceremonija u Jelisejskoj palati (Reuters)

Francuska će sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu oduzeti Legiju časti, najviše francusko odlikovanje, prenosi Anadolija.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona potvrdio je da je pokrenut postupak kojim će se sirijskom predsjedniku oduzeti odlikovanje koje je 1802. godine ustanovio Napoleon Bonaparte.

Assada je najvišim stupnjem Legije časti 2001. godine odlikovao tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac, a tom prilikom priređena je i ceremonija u Elizejskoj palači.

Assad: Napad je akt agresije

Odluka o oduzimanju odlikovanja Assadu donesena je nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija, kao odgovor na napad kemijskim oružjem na Doumu, bombardirale više položaja snaga sirijskog režima u Damasku i Homsu.

Assad je taj napad prozvao “aktom agresije”, te je pohvalio proturaketne sustave iz Rusije koje je Sirija koristila kako bi se obranila.

Iznio je i podatak po kojem će, za obnovu sirijskog gospodarstva i infrastrukture, biti neophodno najmanje 400 milijardi dolara. Smatra da će, nakon sedam godina rata, za obnovu Sirije biti potrebno od 10 do 15 godina.

Izvor: Agencije