Francuska od EP-a očekuje 1,2 milijarde eura

Francuska očekuje da od ulaznica i prenoćišta zaradi pola milijarde eura (AP)

U Francuskoj u petak počinje Evropsko nogometno prvenstvo na kojem će prvi put učestvovati rekordnih 24 reprezentacije, a domaćini tokom prvenstva također očekuju rekordne zarade u iznosu od 1,2 milijarde eura.

U periodu od 10. juna do 10. jula na deset stadiona u isto toliko gradova u Francuskoj će se održati 15. Evropsko nogometno prvenstvo, koje pored sportskih, privlači i pažnju javnosti po ekonomskim segmentima, prenosi Anadolija.

Prvo Evropsko prvenstvo pod nazivom Kup evropskih nacija održano je daleke 1960. godine također u Francuskoj i tada su na takmičenju učestvovale četiri reprezentacije.

Radi sve veće popularnosti vremenom je rastao broj učesnika, a ove godine će prvi put nastupiti 24 ekipe, što znači da će biti odigrana ukupno 51 utakmica, 20 više od prethodnog EURO-a.

Prema procjenama Evropske nogometne organizacije (UEFA) utakmice EURO-a na stadionima će gledati 2,5 miliona ljudi, među kojima 1,5 miliona turista koji će iz cijele Evrope doputovati u Francusku.

Prethodni EURO na stadionima je gledalo 1,4 miliona ljudi, a veći broj utakmica svakako znači i više gledalaca i više prodanih karata.

Milionska publika

Utakmice EURO 2016 će posredstvom prijenosa uživo gledati i preko 150 miliona ljudi širom svijeta.

Ulaznice za utakmice koštaju od 25 do 895 eura, a Francuska očekuje da od ulaznica i prenoćišta zaradi pola milijarde eura.

Francuska je već nekoliko sedmica poprište masovnih protesta nezadovoljne radničke klase koja se protivi vladinom prijedlogu reforme Zakona o radu, a javnost u toj zemlji očekuje da će početkom Evropskog prvenstva doći i do smanjivanja tenzija između vlasti i radnika.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u izvještaju navodi kako će tokom EURO-a u Francuskoj biti omogućeno otvaranje novih 20.000 radnih mjesta. Za renoviranje i adaptaciju deset stadiona već je uloženo dvije milijarde eura, a francuska vlada očekuje da tokom Prvenstva ta zemlja zaradi 1,2 milijardi eura.

Sponzori će također podržati organizaciju Evropskog prvenstva sa dodatnih 400.000 eura.

Reprezentacije koje učestvuju na Evropskom prvenstvu će podijeliti nagradni fond u iznosu od 301 milion eura, što je za 105 miliona eura bogatija nagrada od one koju su dobile učesnice prethodnog EURO-a.

Velike nagrade

Za samo učešće svaka reprezentacija će dobiti po osam miliona eura, a za svaku pobjedu u grupnoj fazi reprezentacije će dobijati po dodatni milion, a po pola miliona za neriješen rezultat.

Za plasman u osminu finala ekipe će dobiti po dodatni milion i pol eura, za plasman u četvrtinu finala po 2,5 miliona, a polufinalisti će dobiti dodatna četiri miliona.

Poraženi finalista, dakle viceprvak Evrope će dobiti dodatnih pet, a prvak kontinenta dodatnih osam miliona eura.

Tako bi uz svih sedam ostvarenih pobjeda 15. prvak Evrope u nogometu mogao dobiti ukupno 27 miliona eura.

Izvor: Agencije