Oglasi

Francuska nudi pomirenje Italiji

'Oni dijele istu viziju naših međusobnih odnosa, koja predstavlja snažnu vezu i ohrabruje sve nas', poručio je francuski ministar.
Le Drian je naglasio da je 'Francuska tokom nekoliko mjeseci bila na udaru ponovljenih napada i neosnovanih optužbi'EPA

Francuska nudi pomirenje u sporu s italijanskim populističkim vođama i poručuje da će uskoro vratiti svog ambasadora u Rim, koga je povukla na konsultacije nakon što je Pariz iznio optužbe o miješanju Italije u unutrašnje poslove Francuske.

"Danas mogu potvrditi da će se povratak našeg ambasadora dogoditi vrlo brzo", izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian za italijanski list Corriere della Sera i dodao da su dvije susjedne zemlje već dugo "prijatelji i saveznici", prenosi Bloomberg.

Le Drian je naglasio da je "Francuska tokom nekoliko mjeseci bila na udaru ponovljenih napada i neosnovanih optužbi", ali da je "telefonski razgovor između predsjednika Emmanuela Macrona i predsjednika Sergia Mattarelle u utorak dosta pomogao da se odnosi dvije države normaliziraju".

Alpska željeznička veza

"Oni dijele istu viziju naših međusobnih odnosa, koja predstavlja snažnu vezu i ohrabruje sve nas", rekao je ministar.

Osvrnuo se i na neka aktuelna francusko-italijanska pitanja kojase tek trebaju rješavati, kao što je projekt alpske željezničke veze vrijedan deset milijardi eura, koji je podijelio rimsku koaliciju i u vezi s kojim je francuski ministar rekao da je ta zemlja "vrlo fokusirana na kalendar i poštivanje rokova, od kojih i zavisi evropsko finansiranje cijelog projekta", kao i da "italijanska vlada mora brzo donijeti potrebne odluke", prenosi Bloomberg.

Direktan povod za odluku o povlačenju ambasadora na konsultacije bile su "provokacije" italijanskog vicepremijera Luigija Di Maija, koji je prošle sedmice na Twitteru objavio da je sa zastupnikom Pokreta Pet zvjezdica Alessandrom Di Battistom "skoknuo" do Francuske kako bi se sastali s "vođom "Žutih prsluka" i kandidatima na izborima za Evropski parlament.

"Vjetar promjene prešao je preko Alpa", poručio je Di Maio tada na društvenoj mreži.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.