Francuska neće bombardirati ISIL u Siriji

Fabius: U Iraku učestvujemo u operaciji zračne podrške (u borbi protiv ISIL-a), dok u Siriji pomažemo (umjerenu) opoziciju (EPA)

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je kako njegova država neće izvoditi zračne napade na aktiviste oružane grupe Islamska države Irak i Levant (ISIL) u Siriji, iako su francuske snage prošle sedmice bombardirale pripadnike te grupe na sjeveru Iraka.

„U Iraku učestvujemo u operaciji zračne podrške (u borbi protiv ISIL-a), dok u Siriji pomažemo (umjerenu) opoziciju. To je naš stav i ne mijenja se“, izjavio je Fabius u Vijeću za vanjske odnose u New Yorku, a prenosi pariški dnevnik Le Figaro.

Upitan zašto Francuska šalje avione da bombardiraju mete u blizini sjevernog iračkog grada Mosula, a ne bi učinila isto protiv ISIL-a u Siriji, Fabius je odgovorio kako je njegova Vlada djelovala po nalogu Bagdada da pruži zračnu zaštitu, navodi Reuters.

„Odlučili smo na to pristati u skladu sa Članom 51 Povelje UN-a te je predsjednik Francois Hollande naložio zračni napad, koji je izveden prije nekoliko dana“, rekao je francuski šef diplomatije.

On je ponovio poziciju zvaničnog Pariza da će nastaviti podržavati umjerenu opoziciju protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ali je podsjetio kako je „francuski predsjednik rekao da nemamo namjeru činiti isto to u Siriji u smislu zračne operacije“.

„Mislim da je moguće djelovati u Siriji. Stoga se ne postavlja pitanje međunarodne legitimnosti. Ali s jedne strane, Francuska ne može činiti sve, a drugo, mi smatramo da je neophodno podržati umjerenu opoziciju i boriti se istovremeno protiv Assada i protiv ISIL-a“, objasnio je Fabius.

Uloga Irana

On je ukazao kako bi Iran, koji trenutno pregovara sa zapadnim silama o svojim nuklearnim ambicijama, s obzirom na svoj geografski položaj mogao igrati značajniju ulogu u borbi protiv ISIL-a, i to ne samo u okviru koalicije.

Francuska je prva država koja se pridružila Sjedinjenim Američkim Državama u vojnoj operaciji protiv ISIL-a, grupe koja je zauzela trećinu teritorije Iraka i velike dijelove Sirije, dok pred nasiljem ove grupe Kurdi traže utočište u susjednoj Turskoj, podsjeća britanska agencija.

U međuvremenu, Pariz je pozvao francuske državljane koji se nalaze u drugim zemljama na „krajnji oprez“ nakon što je ISIL jučer zaprijetio Francuskoj i drugim državama koje učestvuju u koaliciji protiv te grupe i pozvala svoje sljedbenike na ubijanje državljana tih država, pogotovu Francuza, prenosi AFP.

Izvor: Agencije