Oglasi

Francuska ne želi pregovarati sa Skopljem i Tiranom

Pariz smatra da se Evropska unija trenutno suočava s previše izazova i zato ne može dopustiti ulazak dvije države sa zapadnog Balkana.
Neke druge članice Evropske unije pokazale su suzdržanost prema daljnjem proširenju Unije na BalkanEPA - Ilustracija

Službena Francuska poručila je svojim europskim kolegama da se zasad protivi otvaranju pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Europskom unijom, otkrili su agenciji Reuters diplomatski izvori, prenosi Hina.

Više od polovice članica Unije, kao i najviši europski dužnosnici, nastoje nagraditi dvije balkanske države zbog provedenih reformi otvaranjem pretpristupnih pregovora.

Upozoravaju da će Rusija, Kina i Turska iskoristiti "strateški vakuum" u problematičnoj regiji ako EU ne održi opipljive izglede za te zemlje.

No, Pariz smatra da se EU trenutačno suočava s previše izazova i zato ne može dopustiti ulazak dviju država sa zapadnog Balkana, regije koja ima ožiljke iz rata 1990-ih i koja se bori s kriminalom i korupcijom, prenosi Reuters.

Preispitati situaciju u 2020.

Francuska smatra da se EU prvo treba reformirati iznutra i pristupiti klimatskim promjenama i migracijama s većom snagom i jedinstvom, dok Sjeverna Makedonija i Albanija trebaju provesti još reformi prije početka pregovora za članstvo u Uniji.

"Trebaju učiniti dodatne napore. Pregovori ne mogu biti otvoreni u listopadu ove godine. Morat ćemo preispitati situaciju u 2020.", rekao je novinarima Reutersa francuski dužnosnik, koji je zahtijevao anonimnost.

Osim Francuske, još su neke članice Unije, poput Nizozemske, ranije pokazale suzdržanost prema njezinu daljnjem proširenju na Balkan.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.