Francuska: Ne treba nam američko odobrenje da govorimo o Iranu

Francuska je snažno posvećena miru i sigurnosti u Zaljevu, poručio je Jean-Yves Le Drian (EPA)

Službeni Pariz poručuje da mu nije potrebno odobrenje da govori o pitanjima povezanim s Iranom, čime je odgovorio na kritiku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian rekao je da Pariz „govori sa punim suverenitetom“ i da je posvećen pokušaju da se umanje tenzije u Zaljevu, prenosi agencija Beta.

„Francuska je snažno posvećena miru i sigurnosti u regionu (Zaljeva) i stvaranju uslova za deeskalaciju. Francuska ne traži ničije odobrenje da tako postupa“, kazao je Le Drian.

Spašavanje nuklearnog sporazuma

Trump je ranije napisao na Twitteru da ljudi koji tvrde da predstavljaju SAD, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, šalju Iranu „pomiješane signale“.

Američki predsjednik je dodao kako zna da Macron želi dobro, ali da „niko nije ovlašten da na bilo koji način i u bilo kojem obliku predstavlja SAD“.

Le Drian je rekao i da Macron „naravno, obavještava američke vlasti“ o svojim diplomatskim naporima.

Macron je preuzeo vodeću ulogu u pokušaju da očuva međunarodni nuklearni sporazum Irana i velikih sila iz 2015. godine, koji je doveden u pitanje otkako je SAD istupio iz njega prije više od godinu dana.

Izvor: Agencije