Francuska mora kompanijama vratiti 10 milijardi eura

Administracija aktuelnog predsjednika Emmanuela Macrona mora pronaći sredstva za isplatu kompanijama (EPA)

Francuskoj je naloženo da vrati deset milijardi eura velikim kompanijama, pošto je Ustavni sud proglasio nezakonitim porez od tri posto na isplatu dividendi, uveden 2012. godine, izjavio je glasnogovornik francuske Vlade Christophe Castaner.

“Pravni amaterizam je rezultirao najvećim poreskim poklonom koji je ikada dat kompanijama u našoj zemlji”, izjavio je Castaner, u očiglednoj aluziji na vladu prethodnog francuskog predsednika Francoisa Hollandea, prenosi AFP.

Takva odluka znači da će administracija aktuelnog predsjednika Emmanuela Macrona morati pronaći sredstva za isplatu kompanijama, što će, kako ocjenjuje AFP, predstavljati veliki budžetski napor u vremenima fiskalne konsolidacije i rizik po ciljani budžetski deficit.

Francuski Parlament, čiju su većinu činili socijalisti, podigao je 2012. godine poreze za bogate i ukinuo poreske olakšice na prekovremene sate.

‘Ravnopravni porezi’

Bogati tvrde da su visoki porezi kontraproduktivni – guše kompanije, usporavaju rast i tjeraju bogataše izvan države.

No, vlada je takve argumente odbacila.

Socijalistički program bio je velika promjena u odnosu na politiku predsjednika Sarkozyja, kojeg su mnogi zvali “predsjednik sjaja”, zbog njegove povezanosti sa super bogatom klasom.

Tadašnji predsjednik Hollande svoju predizbornu kampanju temeljio je velikim djelom na ravnopravnim porezima.

Izvor: Agencije