Francuska: Moguće sankcije protiv Saudijske Arabije

'Francuska će preduzeti adekvatne mjere protiv onih koji su odgovorni za Khashoggijevo ubistvo' (Reuters)

Francuska ne isključuje sankcije protiv Saudijske Arabije ako se ispostavi da su vlasti umiješane u ubistvo novinara Jamala Khashoggija, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u srijedu, prenosi Reuters.

Francuska je pozvala Saudijsku Arabiju da utvrdi istinu o slučaju “Khashoggi” nakon što je već nekoliko puta promijenila priču o njemu, te da identifikuje i kazni osobe koje stoje iza ubistva.

“Sve dok ne bude objavljeno ko je odgovoran i kakve su bile okolnosti ubistva, zahtijevat ćemo istinu. Zasad je nemamo”, rekao je Le Drian za radio RTL.

Dodao je da će Francuska preduzeti adekvatne mjere protiv onih koji su odgovorni, te da neće isključiti ni uvođenje sankcija protiv Saudijske Arabije, koja je veliki kupac francuskog oružja, luksuznih stvari i ostalih proizvoda.

‘Ne zavisimo od Saudijske Arabije’

Smrt Khashoggija, kolumniste Washington Posta i kritičara saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, izazvala je globalnu frustraciju i najvećeg izvoznika nafte u svijetu uvela u krizu.

Njemačka je već objavila da će obustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, ali Le Drian kaže da je ta odluka bila preuranjena.

“Moramo pričekati kraj istrage”, dodao je Le Drian uz opasku da francuska prodaja oružja Saudijcima nije toliko važna za francusku ekonomiju jer na nju otpada samo 7% ukupnog izvoza oružja njegove zemlje:

“Kad je riječ o tome, ne zavisimo od Saudijske Arabije.”

Khashoggi je nestao 2. oktobra nakon što je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Nakon što je dugo negirala da ima saznanja o slučaju, Saudijska Arabija priznala je da je Khashoggi ubijen u naguravanju i tuči u konzulatu.

Khashoggijevo tijelo još nije pronađeno.

Izvor: Agencije